Petro Poroşenko se opune ideii ruperii relaţiilor diplomatice cu Rusia

Publicat:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se opune ideii ruperii relaţiilor diplomatice cu Rusia, ca parte a strategiei de recuperare a teritoriilor separatiste din regiunile de est Doneţk şi Lugansk, relatează joi EFE, potrivit agerpres..

“Preşedintele a propus deja strategia sa de recuperare a teritoriilor temporar ocupate în regiunile Doneţk şi Lugansk. Dacă deputaţii doresc, problema ruperii relaţiilor diplomatice cu Rusia trebuie tratată separat”, a declarat reprezentanta sa în Rada Supremă (parlamentul unicameral), Irina Luţenko, citată de Interfax-Ukraina.


Aceste declaraţii survin după ce deputatul Ivan Vinnik, din cadrul BPP (Blocul Petro Poroşenko), a propus introducerea unui amendament la “legea privind reintegrarea Donbasului” (aşa cum sunt numite cele două regiuni împreună) ce are în vedere ruperea relaţiilor cu Moscova.

Citeşte şi: Trump şi marele dragon chinez. Lecţie de istorie prezidenţială la Beijing – VIDEO

Irina Luţenko consideră că această iniţiativă nu ar trebui inclusă în legea adoptată în octombrie anul trecut de parlament în prima lectură şi care stabileşte politica de stat pentru redobândirea suveranităţii Ucrainei asupra acestor teritorii şi indică Rusia ca “stat agresor”.

“Dacă deputaţii prezintă o lege separată în acest sens, se va crea un grup de lucru şi se va lua în considerare o altă lege. Dar această propunere (amendamentul) nu se referă la strategia propusă de preşedinte “, a adăugat ea.

În 2014, regiunile estice Doneţk şi Lugansk, controlate parţial de miliţiile proruse, şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina, deşi consultările privind autodeterminarea nu au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de către guvernul de la Kiev.

De atunci, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, acuza Rusia de ocuparea ilegală a unei părţi a teritoriului Ucrainei, precum şi de iniţierea şi organizarea “activităţilor teroriste” prin sprijinirea grupărilor militare ilegale în scopul destabilizării ţării. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.