X

Phenianul a testat un sistem de rachete destinat unei lupte terestre

“Noua armă tactică ghidată” testată miercuri de Coreea de Nord este un sistem de rachete pentru confruntări terestre, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, potrivit agerpres.

Propaganda nord-coreeană a anunţat joi, fără a furniza mai multe detalii, că liderul Kim Jong Un a supravegheat testarea unei noi arme tactice (arme cu rază scurtă de acţiune concepute pentru a fi folosite în cadrul unei lupte).

Citește și: Ancheta lui Mueller nu a găsit nicio coordonare între Trump și Rusia

În urma evaluărilor făcute, Forţele Armate sud-coreene au stabilit că este vorba de un sistem de rachete pentru confruntare terestră, a explicat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, secretarul interimar american al Apărării, Patrick Shanahan, a spus joi că în niciun caz nu a fost “o rachetă balistică”.

Analiştii cred că racheta a zburat puţin la altitudine joasă, ceea ce ar putea indica o rachetă de scurtă distanţă similară rachetei israeliene Spike, cu o rază de circa 20 de kilometri.

Folosirea rachetelor de acest tip de către Coreea de Nord nu reprezintă o încălcare a rezoluţiilor aprobate de Naţiunile Unite la adresa sa ca sancţiune pentru testele cu arme de distrugere în masă, precum rachete balistice intermediare sau intercontinentale, ori bombe nucleare.

A fost pentru prima dată din noiembrie trecut când Kim Jong Un a supervizat testarea unei arme. Şi atunci propaganda nord-coreeană a informat că a fost prezent la testele pentru o armă tactică (probabil un sistem de artilerie), tot fără a furniza alte detalii.

Citește și: Principalele concluzii ale raportului întocmit de Robert Mueller

În orice caz, scrie EFE, testarea unei arme cu rază scurtă ar putea fi văzută ca un mijloc de a-i reaminti preşedintelui american, Donald Trump, că reluarea testelor cu rachete balistice şi nucleare (pe care Phenianul a lăsat-o să se înţeleagă după summitul eşuat din februarie de la Hanoi) este o opţiune la îndemână.

Preşedintele american a spus de mai multe ori că, în ciuda blocajului intervenit în actualele negocieri pentru denuclearizarea Coreei de Nord, el este momentan mulţumit de faptul că regimul nu a mai făcut teste cu arme de distrugere în masă din noiembrie 2017.

După eşecul încheierii unui acord la Hanoi, Phenianul presează Washingtonul pentru a-şi reduce solicitările astfel încât să se negocieze o dezarmare graduală care să ajute la relaxarea sancţiunilor ce sufocă tot mai mult economia nord-coreeană.

Tags: armăCoreea de NordCoreea de SudKim Jong UnPhenianrachetaseul
Categorii: Știrile zilei