X

Phenianul avertizează Seulul să nu se implice în negocierile cu SUA

Phenianul a somat joi Seulul să nu se mai amestece în negocierile sale cu Washingtonul asupra programului nuclear şi a negat existenţa unui dialog intercoreean anunţat cu o zi înainte de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, relatează France Presse, potrivit agerpres..

“De fapt, contrariul este realitatea”, a declarat înaltul responsabil al Ministerului de Externe nord-coreean Kwon Jong Gun într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă KCNA.

Citeşte şi: Erdogan: ‘Ţările NATO nu ar trebui să se sancţioneze între ele!’

“Autorităţile sud-coreene ar face mai bine să se ocupe de afacerile lor”, a adăugat el, în timp ce vecinul din Sud al Phenianului se pregăteşte să-l primească pe preşedintele american Donald Trump.

Cu toate acestea, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a jucat un rol crucial anul trecut în detensionarea în peninsulă, a asigurat miercuri că eventuala desfăşurare a unui al treilea summit între Trump şi Kim face obiectul unor “discuţii în culise” între Washington şi Phenian.

“Există de asemenea un dialog între Sud şi Nord prin diferite canale”, a mai spus el, în răspunsuri scrise către mai multe media.

Dar Kwon, care este directorul general al departamentului de afaceri americane în ministerul nord-coreean, a negat existenţa unor “diferite forme de schimburi şi reuniuni cu uşile închise” între Nord şi Sud.

Autorităţile sud-coreene încearcă să se arate importante ca şi cum ar juca un rol de mediator, a denunţat el.

Dialogul dintre Phenian şi Washington “nu va fi reluat pe cont propriu”, a adăugat el, precizând că dacă Phenianul doreşte să contacteze Washingtonul, o va face prin “canalul de legătură deja operaţional”.

“Autorităţile sud-coreene nu au niciun motiv să se amestece”, a avertizat el.

Vezi şi: Aterizare de urgenţă în Rusia (VIDEO): Piloţii au murit, şapte pasageri au fost răniţi!

Washingtonul şi Phenianul s-au învinuit reciproc pentru eşecul summitului de la Hanoi. De atunci, Nordul a acuzat Statele Unite de “rea-credinţă” şi le-a dat termen până la sfârşitul anului să-şi schimbe strategia.

În comunicat, responsabilul nord-coreean reaminteşte Washingtonului că “nu mai este mult timp” până la expirarea acestui termen.

“Statele Unite vorbesc constant despre reluarea dialogului, ca un papagal, fără a prezenta o propunere realistă care să respecte pe deplin interesele ambelor părţi”, a deplâns Kwon. 

Tags: Coreea de NordCoreea de SudKwon Jong GunMoon Jae-inPhenianseulSUA
Categorii: Știrile zilei