Phenianul declară că va accelera dezvoltarea programelor sale militare în pofida sancţiunilor `malefice`

Publicat:

Coreea de Nord a declarat miercuri că îşi va accelera programele militare interzise, ca răspuns la sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU în urma celui de-al şaselea test nuclear, catalogându-le drept “malefice”, relatează AFP. 

“Adoptarea unei alte ‘rezoluţii cu sancţiuni’ ilegale şi malefice, la iniţiativa SUA, i-a permis RPDC să verifice faptul că drumul pe care a ales să meargă este absolut corect”, susţine Ministerul de Externe nord-coreean într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă KCNA, care citează numele oficial al ţării Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC/Coreea de Nord).


“RPDC îşi va dubla eforturile pentru a-şi spori puterea în scopul de a proteja suveranitatea ţării şi dreptul ei de a exista”, adaugă ministerul.

Consiliul de Securitate a votat în unanimitate luni a opta rezoluţie cu sancţiuni împotriva Phenianului, într-o încercare de a convinge regimul nord-coreean să renunţe la programele sale balistic şi nuclear interzise.

Textul prevede un embargo la exporturile de gaze spre Coreea de Nord, o restricţie privind exporturile de petrol şi produse rafinate, precum şi interzicerea exporturilor de textile din Coreea de Nord.

Ministerul de Externe nord-coreean a calificat rezoluţia drept o “provocare haină vizând să priveze RPDC de drepturile sale legitime la autoapărare şi a sufoca statul său şi populaţia prin intermediul unei blocade economice totale”.

Experţii şi-au manifestat scepticismul faţă de acest text, atrăgând atenţia că sancţiunile anterioare nu au împiedicat ca programele nuclear şi balistic să înregistreze progrese remarcabile.

După lansarea a două rachete intercontinentale în iulie, Coreea de Nord a realizat la 3 septembrie cel de-al şaselea său test nuclear, cel mai puternic de până acum. Phenianul susţine că a fost o bombă H, suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.