Phenianul îl scoate din schemă pe negociatorul-șef cu SUA

Publicat:

Coreea de Nord l-a înlocuit pe emisarul pentru negocierile cu SUA, cu circa o lună înainte de al doilea summit dintre liderii celor două ţări, a anunţat marţi o sursă informată citată de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, potrivit agerpres.

Noul reprezentant nord-coreean este Kim Hyok-chol, care a fost primul ambasador al Coreei de Nord în Spania, potrivit sursei apropiate de relaţiile dintre Phenian şi Madrid.


Citește și: SUA negociază cu talibanii pacea din Afganistan

“Este un mister”, a menţionat sursa pentru Yonhap, referindu-se la schimbarea bruscă de emisari.

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, numit în august 2018 să conducă tratativele privind desfiinţarea programului de arme nucleare al Phenianului, a avut o primă întrevedere în Suedia cu o înaltă diplomată nord-coreeană, întrevedere consacrată probabil pregătirii summitului ce ar urma să aibă loc la finele lui februarie.

Considerată până acum omoloaga lui Biegun în Coreea de Nord, Choe Son-hui, ministru de externe adjunct, a purtat mai multe rânduri de discuţii cu ambasadorul SUA în Filipine, Sung Kim, înainte de primul summit din iunie 2018 de la Singapore dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un. Nu se ştie dacă după numirea lui Kim Hyok-chol ea mai are vreun rol în relaţiile bilaterale.

În ce-l priveşte, Kim Hyok-chol a fost ambasador în Spania până în 2017, când a fost expulzat în urma testelor nucleare şi balistice ale Phenianului. El a făcut parte săptămâna trecută din delegaţia care l-a însoţit la Washington pe Kim Yong-chol, un apropiat consilier al liderului nord-coreean, ceea ce a generat speculaţii că este noul responsabil cu protocolul sau relaţiile cu SUA în Ministerul de Externe de la Phenian.

Citește și: Răpire misterioasă a unei octogenare în Austria

Secretarul de stat american Mike Pompeo a indicat de altfel marţi în marja Forumului Economic Mondial de la Davos că Stephen Biegun a avut ocazia de a-l întâlni pe “omologul său nou desemnat” în cursul vizitei lui Kim Yong-chol la Washington.

După discuţiile dintre Kim Yong-chol şi Trump, Casa Albă a anunţat că al doilea summit al celor doi lideri va avea loc la sfârşitul lui februarie, într-un loc ce urmează să fie anunţat. Summitul ar putea fi găzduit de Vietnam, menţionează Yonhap.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal, inclus pe lista participanților la US Open 2024

Rafael Nadal, inclus pe lista participanților la US Open 2024 Tenismanul spaniol Rafael Nadal figurează pe lista participanţilor la ediţia din acest an a US...

Elevii vor primi alocații lunare de 1000 de lei dacă vor fi transferați din școlile cu mai puțini de 50 de elevi

Elevii vor primi alocații lunare de 1000 de lei dacă vor fi transferați din școlile cu mai puțini de 50 de elevi Guvernul a aprobat...

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de...

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.