X

Phenianul îşi retrage personalul de la biroul de legătură intercoreean

Coreea de Nord şi-a retras personalul de la biroul de legătură intercoreean, a anunţat vineri Coreea de Sud, la câteva săptămâni după eşecul summitului dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, transmit AFP şi Yonhap, potrivit agerpres.

Partea nord-coreeană a notificat Coreea de Sud în legătură cu această decizie în cadrul unei reuniuni a ofiţerilor de legătură desfăşurată mai devreme vineri, menţionând că este vorba de o directivă de la niveluri superioare, a precizat într-un comunicat Ministerul sud-coreean al Unificării.

Citeşte şi: ATAC cu grenadă asupra consulatului Rusiei din Atena

Coreea de Nord a mai afirmat că nu este interesată să ştie dacă ofiţerii de legătură sud-coreeni rămân sau nu la birou. Potrivit ministrului adjunct al unificării, Chuin Hae Sung, 25 de oficiali sud-coreeni se vor afla la birou în cursul weekendului.

Ministerul îşi exprimă în acelaşi comunicat speranţa că biroul de legătură va continua să funcţioneze în mod normal.

Biroul de legătură din oraşul nord-coreean Kaesong a fost deschis în septembrie, într-un gest de spectaculoasă apropiere între cele două Corei şi cu scopul de a facilita schimburile intercoreene, în baza unui acord încheiat în aprilie anul trecut, la primul summit dintre Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae In.

Citeşte şi: Un chinez a intrat cu maşina în pietoni. Şase oameni au fost ucişi!

Ulterior, relaţiile dintre nord şi sud au înregistrat progrese semnificative şi cei doi s-au mai întâlnit de două ori. Totuşi, perspectivele proiectelor interfrontaliere au fost puse în umbră de summitul din februarie dintre Kim Jong Un şi Donald Trump, încheiat fără acord din cauza diferendelor legate de măsurile de denuclearizare şi de problema sancţiunilor. 

Tags: Chuin Hae SungCoreea de NordCoreea de SudDonald TrumpKaesongKim Jong UnMoon Jae-inPhenianseul
Categorii: Știrile zilei