X

Phenianul răspunde TĂIOS la apelul preşedintelui sud-coreean

Cel mai important ziar oficial al Coreii de Nord a apreciat vineri că primele 100 de zile ale mandatului lui Moon Jae-In la preşedinţia sud-coreeană sunt “dezamăgitoare” şi denunţă ca “ipocrite” propunerile de dialog ale acestuia, conform AFP, relatează agerpres.

Moon, ales să o înlocuiască pe preşedinta conservatoare destituită Park Geun-Hye, a venit la putere în luna mai. De atunci, el a avut de gestionat tensiunile provocate de programele balistic şi nuclear nord-coreene.

Phenianul a efectuat în iulie primele sale teste reuşite cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), teritoriul american fiind acum în raza de acţiune a rachetelor nord-coreene.

Citeşte şi: MAE confirmă: Trei români se află printre victimele atacului terorist din Barcelona

În cursul unei întâlniri cu presa joi pentru a marca primele 100 de zile ale mandatului său, Moon a asigurat că nu va exista un al doilea război al Coreii. Dar el a invitat Nordul să pună capăt testelor sale nucleare şi balistice şi a cerut Phenianului să înceteze “jocurile sale periculoase”.

Rodong Sinmun, ziar al partidului unic aflat la putere în Coreea de Nord, l-a criticat în termeni duri pe liderul de la Seul, susţinând că primele sale luni de mandat au fost “mediocre şi foarte dezamăgitoare”.

Fără a-l numi pe preşedintele sud-coreean, cotidianul îl descrie pur şi simplu ca pe “deţinătorul actual al puterii” în Coreea de Sud.

Relaţiile bilaterale sunt un “eşec absolut”, adaugă ziarul. “Afirmaţiile autorităţilor sud-coreene despre ameliorarea relaţiilor bilaterale s-au dovedit a fi ipocrizie pură.”

Citeşte şi: Cinci terorişti UCIŞI la sud de Barcelona. Aveau legătură cu atacul de pe Las Ramblas – FOTO/VIDEO

“Deţinătorul puterii în Coreea de Sud afirmă că militează pentru sancţiuni şi presiuni tot căutând dialogul. Este un complot de neiertat inspirat de SUA pentru a sufoca Coreea de Nord. Sancţiunile şi dialogul nu merg pur şi simplu împreună”, scrie Rodong Sinmun.

După testele ICBM, preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va dezlănţui “focul şi furia” asupra Coreii de Nord.

Phenianul a replicat promiţând să lanseze o salvă de rachete în direcţia teritoriului american din Guam, în Pacific. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a luat o pauză în aplicarea acestui proiect în cursul săptămânii, dar a avertizat că punerea lui în aplicare nu depinde decât de comportamentul Washingtonului.

Tags: Coreea de NordCoreea de SudKim Jong UnMoon Jae-inPhenianseulSUA
Categorii: Știrile zilei