Phenianul vrea să demostreze că are capacitate de acțiune dincolo de Asia de Nord-Est

Publicat:

Prin întâlnirea PutinKim Jong-un, Phenianul vrea să arate că are capacitate de acțiune dincolo de Asia de Nord-Est

 

Șeful statului rus și liderul nord-coreean s-au întâlnit ieri în Rusia. Livrarea probabilă de arme către Moscova ar face din Phenian un aliat activ în „noul război rece” cu Washingtonul


Anunțul unei întâlniri între președintele rus și liderul nord-coreean la Vladivostok, Rusia, unde se desfășoară Forumul Economic de Est în perioada 10-13 septembrie, a fost confirmat luni de Moscova și Phenian. Presa sud-coreeană a raportat că un tren, care îl transportă probabil pe Kim Jong-un, se îndrepta către granița de nord-est a țării. Cei doi lideri s-ar putea întâlni marți, 12 septembrie sau miercuri, 13 septembrie, scrie LE MONDE, potrivit RADOR.

Întâlnirea celor doi va marca o apropiere între țările lor, ambele angajate într-o confruntare cu Statele Unite. Discuțiile sunt de așteptat să se concentreze în special pe furnizarea de arme nord-coreene către Rusia. Este puțin probabil ca aceste livrări de arme să ofere Rusiei un avantaj decisiv în Ucraina, dar în mod sigur îi vor permite să continue războiul. Ele constituie o răsturnare curioasă a istoriei, care indică situația critică a Rusiei: la sfârșitul anilor 1940, URSS furniza Phenianului armele care au permis invadarea părții de sud a peninsulei în iunie 1950…

Phenianul vrea să arate că are capacitate de acțiune dincolo de Asia de Nord-Est

Întâlnirea la summit între cei doi lideri marchează intrarea Coreei de Nord pe scena internaţională ca actor susceptibil de a interveni și în altă parte decât regiunea Asiei de Nord-Est. Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), aliniată cu China și cu Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece și mizând pe rivalitatea lor pentru a obține favoruri, nu mai este un „stat de gherilă” supraînarmat, este acum o ţară cu capacităţi nucleare şi balistice care îi conferă o pondere semnificativă.

Apropierea de Moscova mărește statura geopolitică a lui Kim Jong-un și îi consolidează imaginea în ochii populației sale: liderul unui „stat terorist”, ostracizat de lumea occidentală, s-a întâlnit cu președintele Statelor Unite (Donald Trump) în 2019 și a obținut sprijinul liderilor chinezi și ruși.

Citeşte şi: Adrian Albu spune că guvernul de la Chişinău ‘face afaceri’ cu românizarea R.Moldova

Apropierea dintre liderii Chinei, Coreei de Nord și Rusiei ar putea avea ca rezultat manevre comune în jurul peninsulei. Un răspuns la consolidarea cooperării militare dintre Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia, decisă la summitul liderilor acestor țări de la Camp David din luna august a acestui an.

Kim Jong-un s-a mai întâlnit cu Vladimir Putin în 2019, la Vladivostok. Rusia a făcut apoi gestul de ștergere a datoriilor RPDC și s-a abținut, din 2017, ca și China, la votul rezoluțiilor Consiliului de Securitate care condamna testele nucleare ale nord-coreenilor. La rândul său, RPDC a votat împotriva rezoluțiilor Națiunilor Unite care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia.

În trecut, relațiile dintre RPDC și Rusia nu au fost întotdeauna cordiale: în urma prăbușirii URSS, Rusia a cerut ca RPDC să plătească pentru importurile de petrol și îngrășăminte chimice la prețul pieței și nu în condițiile preferențiale acordate „țărilor frățești”.

Suprapus cu erorile de management economic ale fostului lider Kim Il-sung (1948-1994), acest cost suplimentar a dus la foametea catastrofală din a doua jumătate a anilor 1990 (aproape 2 milioane de morți) din Coreea de Nord. Relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit în urma întâlnirii din 2014 dintre Kim Jong-il (1941-2011) și Vladimir Putin.

Situație favorabilă pentru Coreea

De data aceasta, Kim Jong-un și Vladimir Putin își extind colaborarea, fără a-și face griji cu privire la reacția pe care această apropiere o provoacă în tabăra occidentală. Rusia este deja sancționată pentru invadarea Ucrainei, iar RPDC este sub sancțiuni încă de la armistițiul din 1953. De-a lungul anilor și a testelor sale nucleare și balistice, aceste sancțiuni au fost sporite până la punctul în care nu vedem ce ar mai putea fi adăugat. „Opțiunile Statelor Unite și ale aliaților săi sunt limitate”, recunoaște Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Phenianul vrea să arate că are capacitate de acțiune dincolo de Asia de Nord-Est

Rusia are nevoie de arme, iar RPDC, cu o armată de milioane de oameni care nu a mai purtat un război de șaptezeci de ani, le are din abundență. Regimul de la Phenian, la rândul său, are nevoie de ajutor alimentar (închiderea țării din ianuarie 2020 timp de trei ani pentru a face față pandemiei a dus la o subnutriție cronică a populației) și de tehnologie pentru a-și dezvolta capacitățile balistice. Eșecul recent de a lansa rachete purtătoare de sateliți (a căror tehnologie este identică cu cea a rachetelor) dau mărturie despre dificultățile Phenianului.

Coreea de Nord profită de o conjunctură care îi este favorabilă: devine parte a „noului război rece” dintre Statele Unite și aliații săi împotriva țărilor care resping o lume unipolară dominată de Washington.

Până unde va merge apropierea de Rusia? „RPDC și Kremlinul ar putea reveni la tipul de relație de cvasi-alianță din perioada Războiului Rece”, scrie Artiom Lukin, profesor la Universitatea din Vladivostok, pe site-ul web 38 North.

Furnizarea de arme nord-coreene către Rusia va crește tensiunea în peninsulă și îl va pune pe președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol într-o poziție incomodă față de China, cel mai mare partener economic al țării sale. Vorbim de o relație deja tensionată de consolidarea cooperării militare cu Japonia și cu Statele Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.