X

Pianistul Pavel Kuşnir, un activist antirăzboi, a murit în arest preventiv în Orientul Îndepărtat Rus

Pianistul Pavel Kuşnir, un activist antirăzboi, a murit în arest preventiv în Orientul Îndepărtat Rus

Pianistul rus Pavel Kuşnir, arestat la sfârşitul lunii mai după apelurile pe care le-a lansat, în vederea unei schimbări violente a puterii, în mai multe videoclipuri postate pe YouTube în care critica războiul din Ucraina, a murit în arest preventiv la Birobidjan, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a informat vineri presa independentă, transmite sâmbătă EFE.

Vestea despre moartea pianistului în vârstă de 39 de ani a fost confirmată pe site-ul Vot Tak de prietena lui din copilărie, Olga Şkrigunova, la rândul ei pianistă, precum şi de militanta pentru drepturilor deţinuţilor Olga Romanova, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Romanova a atras atenţia că Pavel Kuşnir era de câteva zile într-o “grevă totală” – fără să consume alimente sau lichide -, iar corpul său “nu a mai suportat”.

Pianistul avea un canal pe YouTube cu cinci abonaţi pe care a publicat patru videoclipuri critice la adresa campaniei militare ruse din Ucraina încă de la începutul acesteia, în februarie 2022.

Kuşnir cerea încetarea conflictului, o schimbare a puterii în Rusia şi pleda pentru eliberarea tuturor prizonierilor politici.

“Era o persoană extraordinară pe care îl afectau teribil nedreptăţile. Sunt foarte puţini oameni ca el”, l-a descris pianista Şkrigunova pe prietenul ei decedat.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Tags: Orientul Îndepărtat RusPavel Kuşnirrazboi
Externe