PIB-ul Ucrainei s-a prăbuşit puternic în 2022

Publicat:

Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 29,1% în 2022 comparativ cu 2021, în contextul în care invazia rusească a devastat economia ucraineană, a anunţat miercuri seara Comitetul de stat pentru statistică, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cifrele finale cu privire la Produsul Intern Brut în anul 2022 sunt uşor mai bune decât contracţia de 30% prognozată anterior de Guvernul de la Kiev.


Citeşte şi: Treisprezece femei îl acuză pe actorul francez Gerard Depardieu de violenţe sexuale (presă) – Black News

Invazia declanşată de Moscova în luna februarie 2022 a ucis zeci de mii de ucraineni, a dezrădăcinat milioane de ucraineni, a deteriorat industria grea, reţeaua de transport a energiei electrice şi sectorul agricol, fiind pierdute mari suprafeţe de teren arabil în sudul şi estul Ucrainei.

În prezent, Ucraina are doar un acces limitat la porturile din Marea Neagră, vitale pentru exporturile sale de cereale şi metale, acestea fiind responsabile pentru cea mai mare parte a exportului de produse ucrainene.

Guvernul de la Kiev susţine că PIB-ul ar putea creşte cu 1% în 2023, graţie îmbunătăţirii situaţiei în sectoarele transporturi, retail şi construcţii.

La începutul anului, Ministerul ucrainean al Economiei a informat că exporturile ţării au scăzut cu 35% în 2022 comparativ cu 2021, iar volumele fizice au coborât cu 38,4%.

Citeşte şi: Xi Jinping cere armatei chineze să consolideze pregătirea pentru ‘lupta reală’ – Black News

De asemenea, recolta de cereale a Ucrainei a scăzut până la 53 milioane de tone în 2022, de la un nivel record de 86 de milioane de tone în 2021, din cauza invaziei ruseşti.

O altă parte importantă a economiei Ucrainei, în sectorul metalelor, producţia de oţel a scăzut cu aproape 71%, după ce mai multe oţelării importante au fost distruse sau ocupate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.