X

Pictorul danez Per Kirkeby a murit la vârsta de 79 de ani la Copenhaga

Pictorul danez Per Kirkeby, personalitate de marcă a picturii europene postbelice, a murit miercuri la vârsta de 79 de ani în oraşul lui natal, Copenhaga, au anunţat joi reprezentanţii galeriei sale de artă, citaţi de AFP, potrivit agerpres.

Artistul danez a fost sculptor, regizor de filme şi pictor pasionat de peisaje, lumină şi culoare, se afirmă într-un comunicat publicat de galeria Michael Werner din Londra.

Citește și : Macron îndeamnă Germania să renunţe la ‘fetişismul’ permanent faţă de excedentele bugetare – VIDEO

“Pe durata carierei sale de cinci decenii, el a dezvoltat o paletă şi un vocabular de imagini personale, inspirate în principal din observarea naturii”, precizează acelaşi comunicat.

Per Kirkeby a studiat istoria naturală şi geologia în anii 1950 şi a participat la mai multe expediţii în Arctica şi Groenlanda. Acele expediţii, despre care artistul spunea că au reprezentat “procese de sedimentare”, au avut o influenţă majoră asupra stilului şi culorilor adoptate în operele sale.

Supranumit “regele picturii daneze” de mass-media din ţara lui, Per Kirkeby a suferit o leziune cerebrală după ce a căzut de pe o scară în urmă cu doi ani, fapt care l-a determinat să îşi încheie activitatea artistică, potrivit agenţiei de presă Ritzau.

S-a lansat în art-performance şi în arhitectură în anii 1960, cu o predilecţie evidentă pentru structurile din cărămidă. În 1973, a realizat prima lui sculptură de exterior, executată din cărămizi, inspirată din arhitectura maya.

Citește și : Rusia cheamă Iranul și Israelul la dialog după loviturile aeriene din Siria

A colaborat şi cu cineastul danez Lars von Trier, mai ales pentru interludiile dintre capitolele filmului “Breaking the Waves” (1996).

Pentru New York City Ballet, Per Kirkeby a desenat costumele şi decorurile din spectacolele “Lacul lebedelor” (1999) şi “Romeo şi Julieta” (2007).

Artistul danez a fost căsătorit cu Mari Ann Duus, cu care a avut patru copii.

Tags: ArcticaartaCopenhagaPer Kirkebypictorregizorsculptor
Categorii: Diaspora