X

Pictura cu Emiliano Zapata dezbrăcat și cu corp de femeie, insoțită de o notă a familiei ce o consideră NEADECVATĂ

Tabloul lui Emiliano Zapata expus în capitala Mexicului, în care revolutionarul mexican este reprezentat dezbracat, cu corp de femeie, sombrero roz, tocuri în forma de pistoale si calarind un cal în erectie, va fi însotit de o nota explicativa în care descendentii sai califica aceasta pictura drept “neadecvata”, relateaza EFE, potrivit agerpres.

Pictura intitulata ”La Revolucion”, este opera a artistului Fabian Chairez si a fost expusa în Palatul Bellas Artes din capitala mexicana cu prilejul expozitiei ”Emiliano. Zapata despues de Zapata”, dedicata celebrului revolutionar mexican cu prilejul comemorarii a 100 de ani de la moartea sa.

Institutul National de Belle Arte si Literatura din Mexic (INBAL), în acord cu Ministerul Culturii si descendentii lui Zapata, a informat ca de luni tabloul este însotit de aceasta nota explicativa a familiei sale.

INBAL a precizat ca atât curatorul expozitiei, cât si artistul Fabian Chairez au declarat ca respecta opinia familei, dar au precizat ca muzeele sunt foruri publice de arta si promotoare ale exercitarii libertatii creative si o sursa de dialoguri bazate pe respect si includere.

Controversatul tablou pretinde sa revendice drepturile comunitatii LGBT, dar a provocat un asemenea scandal saptamâna trecuta în Mexic, încât nepotul lui Emiliano Zapata, Jorge Zapata, a anuntat ca îl va da în judecata pe pictor, iar retelele de socializare s-au umplut de comentarii homofobe.

Nascut la 8 august 1879, Zapata a fost una dintre principalele figuri ale Revolutiei Mexicane din 1910, care a rasturnat dictatura lui Porfirio Diaz, si este considerat un erou national si un simbol al Mexicului si al masculinitatii. Presedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat 2019 – “An de omagiere a lui Zapata”, ucis în 1919 de trupele loiale presedintelui Porfirio Diaz.

Tags: Emiliano ZapataEmiliano. Zapata despues de ZapataFabian ChairezInstitutul National de Belle Arte si Literatura din Mexic (INBAL)Jorge ZapataLa RevolucionmexicPalatul Bellas ArtesPictura
Categorii: Știrile zilei