X

Picturi rupestre descoperite în Indonezia. Sunt vechi de 44.000 de ani!

O echipa de arheologi a descoperit în Indonezia o serie de picturi rupestre cu o vechime de cel putin 43.900 de ani, acestea fiind cele mai vechi lucrari de arta ce înfatiseaza o scena de vânatoare, relateaza agentia DPA, potrivit agerpres.

Opera de arta prezinta siluete asemanatoare omului care vâneaza porci si bivoli, potrivit unui studiu realizat de o echipa de arheologi, condusa de Universitatea Griffith din Australia, publicat saptamâna aceasta în jurnalul stiintific Nature.

Desenele au fost descoperite în pestera de calcar din Leang Bulu Sipong 4 din provincia Sulawesi de Sud.

Cel putin opt siluete asemanatoare omului, cu sulite sau frânghii, apar alaturi de animale. Acestea sunt pictate în acelasi timp, în acelasi artistic si utilizând aceeasi tehnica si pigment rosu închis.

Autorii studiului sugereaza ca includerea unor teriantropi – fiinte mitice care sunt când oameni, când animale – poate indica faptul ca arta rupestra indoneziana implica o gândire similara unei religii despre conexiunea om-animal cu mult înainte ca oamenii sa faca pentru prima data arta în Europa.

”Arta rupestra timpurie din Sulawesi poate contribui cu date nepretuite cu privire la ascensiunea spiritualitatii umane si raspândirea credintelor si practicilor artistice care ne-au modelat mintile moderne”, a explicat într-un comunicat emis de Universitatea Griffith un expert indonezian în arta rupestra, Adhi Agus Oktaviana, implicat în acest studiu.

”Ar fi o tragedie daca aceste opere de arta exceptional de vechi ar disparea pe parcursul vietii noastre”, a precizat specialistul, potrivit DPA.

Tags: australiaindoneziaLeang Bulu Sipong 4picturi rupestreSulawesi de SudUniversitatea Griffith
Categorii: Știrile zilei