X

Piloţii unui avion de pasageri au văzut racheta lansată de nord-coreeni

Compania aeriană Cathay Pacific a anunţat luni că unul din echipajele sale a observat, în timpul unui zbor între Hong Kong şi SUA, ceea ce pare să fi fost racheta lansată de Coreea de Nord săptămâna trecută, transmite AFP, potrivit agerpres.

Phenianul a testat miercuri o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) despre care afirmă că poate lovi în orice punct de pe teritoriul continental al SUA.

Un comunicat al Cathay Pacific precizează că un echipaj al companiei a observat în acea zi ‘ceea ce părea reintrarea (în atmosferă) a recentei rachete nord-coreene’.

Citeşte şi: ÎNCEPE? Americanii trimit în Coreea sute de avioane militare. Nume de cod: ‘Vigilant Ace’ – VIDEO

Compania nu indică poziţia în care se găsea în acel moment cursa CX893 între Hong Kong şi San Francisco, dar menţionează că echipajul a informat controlul aerian japonez ‘conform procedurii’.

Cathay a precizat că nu intenţionează să-şi modifice traseele de zbor, subliniind că avionul se afla ‘departe de eveniment’. ‘Rămânem în alertă’, adaugă compania.

Potrivit cotidianului South China Morning Post, directorul general al Cathay, Mark Hoey, a explicat într-un mesaj către angajaţi că echipajul a văzut racheta ‘explodând şi dezintegrându-se’.

Potrivit Phenianului, racheta sa Hwasong-15 a atins o altitudine de 4.475 km înainte de a cădea în apele Japoniei, la 950 km de locul lansării.

Analiştii nu sunt însă convinşi că Phenianul stăpâneşte tehnologia necesară pentru a asigura supravieţuirea ogivelor în condiţiile supraîncălzirii la reintrarea în atmosfera terestră.

Tags: Cathay PacificCoreea de NordCX893hong kongHwasong-15JaponiarachetaSan FranciscoSUA
Categorii: Știrile zilei