Planeta Saturn a ‘lansat’ o cometă în afara sistemului solar. Obiectul călătorește cu viteze de peste 10.000 de km/h

Publicat:

Planeta Saturn a ‘lansat’ o cometă în afara sistemului solar. Obiectul călătorește cu viteze de peste 10.000 de km/h

Astronomii cred că au descoperit o cometă rapidă pe care Saturn a trimis-o în afara sistemului nostru solar cu o viteză care eclipsează cu mult cele mai rapide avioane de luptă ale omenirii, scrie USA Today.

Deși întâlnirea planetară a avut loc în 2022, abia în iunie echipa de oameni de știință a reperat cometa de mare viteză și a analizat datele pentru a formula concluzii, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Într-o lucrare publicată în iulie, astronomii au stabilit că cometa a fost aruncată departe de Saturn cu o viteză suficient de mare pentru a o trimite pe o traiectorie hiperbolică, ceea ce înseamnă că a avut impulsul necesar pentru a ieși din sistemul nostru solar și a intra în spațiul interstelar. Cu toate acestea, originea cometei înainte de a ajunge pe Saturn rămâne dificil de dedus, au scris cercetătorii.

Ar putea fi vorba de un alt obiect interstelar care trece prin sistemul nostru solar? Sau explicația este mult mai banală?

Iată ce au aflat despre obiectul ceresc, supranumit cometa A117uUD.

Cometa a atins viteze de peste 10.000 km/h după întâlnirea cu Saturn

Cometa A117uUD a fost observată pentru prima dată pe 14 iunie de către sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).

În următoarea lună, o echipă de astronomi a efectuat 142 de observații ale obiectului pentru a-și face o idee despre traiectoria sa. Ei au descoperit că, în timp ce orbita în jurul Soarelui, cometa s-a întâlnit cu planeta cu inele Saturn, a doua ca mărime din sistemul nostru solar după Jupiter.

Dar întâlnirea cu gigantul gazos nu a fost lipsită de importanță: Modelele au arătat că impulsul lui Saturn a aruncat efectiv cometa pe un curs interstelar cu o viteză de peste 10.000 de km/h a constatat echipa.

Prin comparație, un avion Lockheed Martin F-16 poate atinge o viteză maximă de puțin peste 2.000 de km/h.

Ar putea fi cometa de origine interstelară?

La prima vedere, cometa părea a fi un obiect interstelar, și nu ar fi prima dată când un corp ceresc ne vizitează din afara sistemului nostru solar.

În 2017, cometa Oumuamua – în hawaiiană „cercetaș” sau „mesager” – a devenit primul astfel de intrus detectat zburând prin sistemul solar, nedumerind oamenii de știință datorită formei și traiectoriei sale ciudate.

De fapt, roca spațială a fost atât de misterioasă încât profesorul de la Harvard și astrofizicianul teoretician Avi Loeb a afirmat că cometa – lungă cât un teren de fotbal și subțire ca un trabuc – a emis o teorie îndrăzneață. Teoria lui Loeb se baza pe ideea că Oumuamua a reușit să accelereze pe măsură ce se apropia de Soare exploatându-și energia solară sub forma unei „pânze ușoare”, asemănătoare cu modul în care pânza unei nave prinde vântul.

Deoarece niciun fenomen natural nu ar fi capabil de o astfel de călătorie spațială, Loeb, care nu este străin de teoretizarea originii interstelare a diferitelor obiecte, a sugerat în esență că Oumuamua ar fi putut fi o navă spațială extraterestră.

Cu toate acestea, un studiu realizat în martie 2023 a explicat orbita ciudată a cometei printr-un simplu mecanism fizic considerat a fi comun în cazul multor comete înghețate: degazarea hidrogenului pe măsură ce cometa se încălzește în lumina soarelui.

Doi ani mai târziu, astronomul amator Gennadiy Borisov a descoperit o altă cometă din afara sistemului nostru solar, cometa 2I/Borisov.

Cu toate acestea, echipa de cercetători este acum convinsă că cometa A117uUD provine chiar de aici, din sistemul nostru solar.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Acum a fost confirmată ca fiind a doua cometă din sistemul solar care a fost efectiv lansată în afara sistemului nostru solar, devenind un obiect interstelar de sine stătător.

Prima a fost cometa C/1980 E1 (Bowell), care s-a întâlnit cu Jupiter în 1980 și a fost aruncată în mod similar în afara sistemului solar, potrivit studiului astronomilor.”Faptul că au fost observate două ejecții după întâlnirea planetei în mai puțin de 45 de ani sugerează că astfel de evenimente sunt relativ frecvente”, a concluzionat echipa.

Concluziile echipei au fost publicate în revista Research Notes a AAS.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta keto poate avea efecte negative, avertizează experții

Dieta keto poate avea efecte negative, avertizează experții Dieta săracă în carbohidrați, care promite să vă ajute să slăbiți fără efort, prin simpla eliminare a...

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11...

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu? Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, reprezintă o alternativă gustoasă la cafeaua...

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania Partidele de opoziție din Germania și membri ai coaliției guvernamentale cer mai multe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.