Planul grupărilor paramilitare anti-Putin după incursiunile în regiunile rusești de graniță: ‘Un moment de cotitură al mișcării de rezistență’

Publicat:

Planul grupărilor paramilitare anti-Putin după incursiunile în regiunile rusești de graniță: ‘Un moment de cotitură al mișcării de rezistență’

Incursiunile armate recente în regiunile rusești de graniță Belgorod și Kursk „marchează un punct de cotitură pentru mișcarea de rezistență” a grupărilor paramilitare rusești anti-Putin al căror țel este distrugerea regimului de la Kremlin, a declarat pentru Newsweek purtătorul de cuvânt al Legiunii Libertate Rusiei.

Legiunea Libertate Rusiei, Batalionul Siberian și Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) – grupuri paramilitare de voluntari care operează sub umbrela armatei ucrainene – au lansat marți o incursiune pe două fronturi în regiunile Belgorod și Kursk din Rusia, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Ministerul rus al Apărării a transmis că atacurile „grupărilor teroriste ucrainene” în trei locații de-a lungul frontierei Rusiei cu Ucraina au fost respinse.

Aleksei Baranovski, voluntar al Legiunii Libertate Rusiei, al cărui  indicativ e „Lutik”, a declarat pentru Newsweek că luptătorii ruși anti-Putin intenționează să „mărșăluiască în cele din urmă către Moscovei”. Scopul, a spus el, este „eliberarea Rusiei de Putin. S-ar putea să nu reușim să o facem acum, dar aceasta este misiunea noastră principală”.

Momentul operațiunii a fost ales special în timp ce Moscova se pregătește pentru alegerile prezidențiale din Rusia în care Vladimir Putin e sigur de victorie, a dezvăluit voluntarul, explicând că, dacă nu pot împiedica alegerile prezidențiale, cel puțin prin ceea fac pot „perturba votarea regională”.

Un alt scop al formațiunilor militare rebele este revitalizarea opoziției ruse interne după ce Kremlinul a reprimat orice formă de disidență.

„În calitate de cetățeni ai Rusiei, am decis că și noi vrem să luăm parte la aceste alegeri – și ăsta este modul nostru de a ne face auzite vocile. Votăm pentru o rezistență armată împotriva regimului Putin, pentru o revoltă, o revoluție.

Noi conducem opoziția prin exemplu, arătându-le că nu sunt singuri, arătându-le că există oameni gata să lupte […]  purtarea de arme, cu pistoale, grenade și vehicule blindate, de care avem destule. Și îi chemăm pe toți să ni se alăture în această luptă împotriva lui Putin”, a transmis el.

Un moment de cotitură al mișcării de rezistență

Pentru prima dată, grupările paramilitare care luptă alături de Kiev au acționat ca un „front unit”, a dezvăluit Baranovski cu referire la incursiunile din regiunile de frontieră ruse.

„Cu toate că am mai avut câteva operațiuni comune la Belgorod, iar unele au fost efectuate separat, azi am format realmente pentru prima dată un front unit”, a explicat Baranovski, spunând că este o modalitate de a arăta „opoziției rusești fragmentate că este posibil să se unească”

„De fapt, noi suntem adevărata opoziție rusă”, a adăugat el.

„Acest aspect marchează un moment de cotitură pentru mișcarea de rezistență, iar în lunile următoare vom continua să stabilim obiective mai complexe pentru misiunile noastre, astfel încât să sperăm că într-o zi îl vom atinge pe cel principal – distrugerea lui Putin și a regimului său”, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Legiunii Libertate Rusiei pentru Newsweek.

Tacticile Rusiei

Baranovski a mai spus că voluntarii anti-Putin cunosc bine tacticile Rusiei, care constau în principal în lansarea asalturilor cu „carne de tun” prin care de altfel au și reușit să cucerească Bahmut, dar și Avdiivka, orașe în estul Ucrainei, respectiv în a trage orbește în speranța unei „lovituri norocoase”.

„Așadar, dacă ei au impresia că trupele noastre se află într-un sat din Belgorod, vor începe să tragă în noi cu lansatoare de grenade și artilerie, chiar și după ce noi vom fi dispărut de mult. Este o strategie mortală din partea unei armate de ucigași. Și exact împotriva acestui lucru luptăm”, a explicat el.

„Principalul nostru criteriu de succes este minimizarea pierderilor de partea noastră. Nu suntem carne de tun a lui Putin, prețuim viața fiecărui luptător în parte, așa că toate operațiunile sunt planificate și executate foarte minuțios”, a subliniat voluntarul rus anti-Putin.

„Contrar a ceea ce putea spune canalele rusești de Telegram, până acum nu am suferit nicio pierdere în această misiune”, a spus el.

Rusia susține că a eliminat peste 200 de luptători proucraineni

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele militare și de securitate ale Moscovei au ucis 234 de luptători proucraineni, și au zădărnicit incursiunile.

Într-un comunicat, Ministerul rus a pus atacul în seama „regimului de la Kiev” și a „formațiunilor teroriste din Ucraina”, insistând că forțele militare și de frontieră ruse au reușit să îi oprească pe atacatori și să evite astfel un raid transfrontalier.

Ministerul rus al Apărării a precizat că voluntarii ruși anti-Putin au pierdut șapte tancuri și cinci vehicule blindate.

O înregistrare video părea să arate că trupele rusești se retrag, dar nu a existat o confirmare inițială. Au existat informații- negate de Moscova – potrivit cărora tancurile rusești s-ar fi retras și ele.

Incursiunile au avut loc în aceeași zi în care dronele Kievului au atacat două rafinării de petrol din interiorul Rusiei, în regiunile Nijni Novgorod și Oriol.

O localnică dintr-o zonă de frontieră a regiunii Belgorod a filmat pe fereastră tancurile partizanilor trecând pe lângă casa ei

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

A înjurat și a exclamat: „Vin tancurile…Ce este asta….?”

Ministerul rus al Apărării a transmis că „formațiuni teroriste” ucrainene, susținute de tancuri și vehicule blindate de luptă, au încercat să invadeze în trei direcții separate regiunea rusă Belgorod în jurul orei 3 dimineața, ora Moscovei.

Totodată, școlile din Kursk au fost închise până la sfârșitul săptămânii ca răspuns la aceste atacuri, a confirmat primarul orașului.

Un purtător de cuvânt al serviciului de informații al Ucrainei a negat implicarea ucraineană, afirmând că grupurile paramilitare sunt „organizații independente” formate din cetățeni ruși și, prin urmare, acționau „acasă”.

Serviciile de informații militare ucrainene au declarat că Legiunea și alte două grupări paramilitare partizane s-au angajat într-o „operațiune comună’ pe teritoriul rusesc.

FSB-ul rus a pus incidentele de la graniță pe seama armatei ucrainene și nu a rușilor anti-Putin.

„Vom lua pământul nostru de la regim centimetru cu centimetru”, a scris Legiunea Libertatea Rusiei pe Telegram într-un mesaj în care își anunță incursiunea, în dimineața de miercuri.

FSB a declarat: „Pe rețelele de socializare se răspândesc informații despre presupusa intrare a unor formațiuni armate ucrainene în unele localități de frontieră din regiunile Belgorod și Kursk. Informațiile publicate nu sunt adevărate”.

Totuși, înregistrări video ar arata Legiunea Libertate Rusiei operând pe teritoriul Rusiei.

„Aceasta este doar prima zi [a operațiunii]. Dar alegerile, după cum știm, sunt abia la sfârșitul săptămânii… Lucrurile cele mai interesante abia urmează”, a declarat marți pentru Reuters Aleksei Branovski, purtătorul de cuvânt al Legiunii Libertate Rusiei.

Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) a postat o înregistrare video cu ceea ce a spus că sunt partizani încleștându-se cu trupele guvernamentale ruse.

„Armata regimului de la Kremlin depune armele fără ca măcar să înceapă bătălia”, a afirmat aceasta.

Filmările nu au fost verificate în mod independent.

Illia Ponomarev, un politician rus de opoziție care locuiește în Ucraina, a afirmat separat că satul de frontieră Lozovaia Rudka din Belgorod se află „sub controlul deplin al forțelor eliberatoare”.

Rusia a susținut că forțele sale au împiedicat incursiunile din Ucraina și au provocat pierderi grele atacatorilor.

Totodată, a afirmat că alte patru atacuri ale unor „grupuri de sabotaj și recunoaștere” ucrainene au fost respinse aproximativ cinci ore mai târziu în apropiere de satul Tiotkino, regiunea Kursk. „După ce a suferit pierderi semnificative, inamicul a fost alungat”, a relatat presa controlată de Kremlin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Creatorul saudit al unui serial Netflix anunţă că a fost condamnat de un tribunal specializat în combaterea terorismului

Creatorul saudit al unui serial Netflix anunţă că a fost condamnat de un tribunal specializat în combaterea terorismului Creatorul saudit al unui serial de animaţie...

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat

Autorii unor farse din Rusia, care au vizat politicieni din Occident, recompensaţi cu un premiu de stat Doi autori de farse din Federaţia Rusă, care...

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.