X

Planul Londrei de a expulza spre Rwanda migranţii sosiţi ilegal, departe de a fi disuasivă (deputaţi)

Deputaţii britanici au transmis luni că planul Londrei de a expulza spre Rwanda migranţii sosiţi ilegal este departe de a avea efectul disuasiv aşteptat împotriva traversării Canalului Mânecii şi au pledat pentru examinarea în Franţa a cererilor de azil, relatează France Presse, potrivit agerpres

În speranţa de a combate aceste traversări tot mai numeroase la bordul unor mici ambarcaţiuni şi de a îndeplini una dintre promisiunile Brexit-ului, şi anume de a lupta împotriva imigraţiei ilegale, guvernul conservator a încheiat un acord cu Rwanda, dar încă nu a avut loc nicio expulzare. Un prim zbor programat în iunie a fost anulat după o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Citește și : Un oficial SUA se aşteaptă la noi măsuri din partea OPEC în privinţa majorării producţiei de petrol

Într-un raport publicat luni, Comisia parlamentară de Afaceri Interne a stabilit că “nu există nicio dovadă clară” că această politică extrem de controversată îi descurajează pe migranţi să efectueze traversarea periculoasă.

“Raportul concluzionează că eforturile guvernului de a găsi o soluţie unică şi cu costuri reduse pentru a închide această rută de intrare sunt nerealiste şi nu vor reuşi”, subliniază comisia într-un comunicat.

Deputaţii recomandă, în special, să se negocieze cu Franţa instalarea de centre de examinare a cererilor de azil, de exemplu prin stabilirea unui program pilot.

În raportul său, comisia “recunoaşte că aceasta este o chestiune litigioasă între guvernele britanic şi francez” şi insistă asupra necesităţii de a stabili garanţii că migranţii ale căror cereri sunt respinse sunt “reţinuţi şi expulzaţi, astfel încât să nu se întoarcă pur şi simplu pe coastele franceze”.

“Căutăm noi politici radicale care ar putea face titluri bune în presă, dar nu fac nimic pentru a combate afluxul de oameni dispuşi să-şi rişte viaţa pentru a ajunge în Regatul Unit prin orice mijloace”, a denunţat deputata Diana Johnson (laburişti), preşedinta Comisiei.

Deputaţii subliniază că traversările Canalului cu ambarcaţiuni mici continuă să se înmulţească semnificativ: 28.500 de persoane au sosit în Marea Britanie în 2021 şi deja 14.000 în acest an, astfel încât totalul ar putea ajunge la 60.000 până la sfârşitul anului.

Cel puţin 166 de persoane au murit sau au fost date dispărute în încercarea de traversare, dintre care 27 într-o singură zi la sfârşitul anului 2021.

Citește și : Candidaţii la şefia Partidului Conservator s-au contrat pe diverse subiecte în dezbaterea televizată (VIDEO)

“Nu există nicio soluţie magică pentru a rezolva criza migraţiei cu care se confruntă lumea, dar trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a repara sistemul de azil defectuos din Regatul Unit”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, susţinând planurile guvernului de a perturba “modelul de afaceri” al contrabandiştilor.

Tags: azilbrexitfrantamigrantiRwanda
Categorii: Diaspora