Planul lui Biden de a modifica ordinea alegerilor primare democrate, la votul final în partid

Publicat:

Planul preşedintelui american Joe Biden de a modifica ordinea alegerilor primare ale Partidului Democrat pentru nominalizarea candidatului la preşedinţie în 2024 va avea testul final în această săptămână, într-un vot al Comitetului Naţional Democrat (DNC) în care oficiali din două state cheie se opun ferm acestui demers, transmite joi Reuters, potrivit agerpres.   

Biden vrea ca DNC să decidă ca primul stat în calendarul alegerilor primare democrate să nu mai fie Iowa (aflat în această poziţie începând din 1972), ci Carolina de Sud, un stat cu semnificativ mai mulţi votanţi de culoare şi care i-a salvat campania prezidenţială în 2020.


Citește și : Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în ‘următoarea Ucraină’

Carolina de Sud ar fi urmată de New Hampshire şi Nevada după o săptămână, apoi de Georgia şi Michigan.

Această intenţie de ‘promovare’ a Carolinei de Sud şi Georgiei reflectă o schimbare demografică vizibilă de decenii pentru Partidul Democrat în defavoarea celor două state cu populaţie majoritar albă care l-au respins în 2020. Ea scoate în evidenţă influenţa în creştere a coaliţiei diverse rasial care l-a ajutat pe Biden să ajungă la Casa Albă.

Mişcarea, un alt semn clar că Biden intenţionează să candideze pentru realegere în 2024, ar forţa orice potenţial rival democrat să se confrunte cu Biden într-o serie de dueluri în mare măsură la alegerea acestuia.

Se anticipează că planul va primi un sprijin covârşitor din partea celor 483 de membri votanţi sâmbătă, după ce conducerea DNC a petrecut ultimele săptămâni presând pentru a asigura o demonstraţie puternică de susţinere pentru Biden, indică interviuri realizate cu mai mulţi membri şi lideri democraţi.

Pentru aprobare este suficientă o majoritate simplă de voturi, însă două state, Georgia şi New Hampshire, şi-au arătat opoziţia şi li s-a dat termen până în iunie să se conformeze.

Opoziţia lor faţă de restructurarea calendarului, ce are nevoie şi de aprobarea partidelor republicane din statele respective, complică planurile democraţilor pentru o nominalizare fără probleme a lui Biden drept candidat în 2024.

Posibile repercusiuni vor fi, probabil, un subiect cheie la conferinţa de trei zile a DNC care va începe joi la Philadephia, unde democraţii îşi vor ţine convenţia naţională în 2024. Joe Biden se va adresa conferinţei vineri.

Membri democraţi recunosc, în cadru privat, că, probabil, nici oficialii din Georgia şi nici cei din New Hampshire nu îşi vor schimba poziţia, iar unii spun că partidul ar trebui să ia în considerare alte opţiuni.

Presiunile lui Biden de a muta New Hampshire mai târziu în calendarul alegerilor primare a atins o coardă sensibilă atât în rândul republicanilor, cât şi al democraţilor din acest stat.

În New Hampshire sunt organizate primele alegeri primare din SUA începând din 1920, iar locul acestora în calendar este înscris în legislaţia statului. Strict vorbind, competiţia de nominalizare în Iowa nu este una de alegeri primare, ci un proces de votare prin aşa-numite ‘caucus-uri’.

Fostul preşedinte ale Camerei Reprezentanţilor, Steve Shurtleff, unul din cei patru electori din New Hampshire ai lui Biden în 2020, a semnat o scrisoare în care îi cere acestuia să regândească planurile.

‘Voi căuta un alt candidat înainte să-l sprijin pe Joe Biden dacă va merge atât de departe încât să le ia alegerilor primare din Statul de Granit (New Hamshire – n.red.) prima poziţie la nivel naţional’, a spus el la o televiziune locală.

Republicanii controlează guvernul în New Hampshire, aşa încât democraţilor, chiar dacă ar dori, le lipseşte autoritatea de a schimba calendarul fără ajutorul partidului rival. Democraţii din Iowa îşi vor ţine, probabil, caucusul ca şi până acum, în pofida obiecţiilor DNC, riscând sancţiuni.

Citește și : Tancurile Ucrainei nu vor face ‘mare brânză’ în absența avioanelor militare moderne

În Georgia, democraţii vor să împingă calendarul, dar au nevoie de acordul republicanilor, care controlează guvernul în acest stat, însă guvernatorul Brian Kemp şi secretarul de stat Brad Raffensperger, ambii republicani, nu au arătat nicio disponibilitate în acest sens.

Situaţia îi dezamăgeşte pe democraţii din Georgia, care consideră că statul lor şi-a câştigat dreptul la un loc de prim-plan după victoriile electorale care au oferit partidului o majoritate în Senatul SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului

Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului Un incident neplăcut a...

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu Prețurile petrolului au înregistrat cea...

Medicii de la urgență au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței

Medicii de la urgență au sărbătorit Ziua Națională a Ambulanței Angajații Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) au sărăbătorit sâmbătă, 5 octombrie, Ziua Națională a...

Geoană spune că a fost la Moscova în 2009 într-o vizită ‘normală, exploratorie’

Geoană spune că a fost la Moscova în 2009 într-o vizită 'normală, exploratorie' Mircea Geoană a vorbit la Digi24 despre vizita pe care a făcut-o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.