X

Planul organizării unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU despre cazul Navalnîi a fost amânată

Planul organizării unei sesiuni informale şi cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu cazul opozantului rus Alexei Navalnîi nu se va concretiza miercuri aşa cum s-a luat iniţial în considerare, au afirmat marţi surse diplomatice, scrie agerpres.   

Lansată de Estonia, membru non-permanent al Consiliului de Securitate, ideea avansată vineri “nu este în totalitate abandonată, dar nu va avea loc nimic în această săptămână”, a declarat pentru AFP un diplomat sub protecţia anonimatului.

Citește și : Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în lume (OMS)

Nu se va întâmpla în această săptămână, au confirmat alte două surse, de asemenea sub protecţia anonimatului.

O astfel de reuniune ar fi putut provoca noi tensiuni cu Rusia, iar mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate sunt reticenţi, inclusiv aliaţi europeni ai Estoniei, potrivit surselor diplomatice.

Oficial, Estonia ar fi dorit ca reuniunea să se concentreze pe otrăvirea cu un agent chimic, în 2020, a opozantului rus, dar probabil că alţi membri ar fi profitat de ocazie pentru a evoca şi arestarea lui Alexei Navalnîi.

Otrăvirea opozantului rus a fost deja discutată în 2020 în Consiliului de Securitate, însă în cadrul unor reuniuni mai generale despre interdicţia de a se recurge la arme chimice.

Moscova consideră că acest caz al opozantului este “un subiect intern al Rusiei” şi a respins categoric orice amestec străin în acest dosar.

Citește și : Procesul lui Aleksei Navalnîi într-un dosar în care CEDO a condamnat deja Rusia

Alexei Navalnîi a declarat marţi la tribunal că prin aceste caz se urmăreşte să se inducă frică pentru a se opri mişcarea de contestare tot mai mare a ruşilor împotriva puterii lui Vladimir Putin.

Tags: Alexei NavalnîiEstoniamoscovaONUrusia
Categorii: Diaspora