Planurile lui Putin de transformare a Rusiei într-o mare putere ştiinţifică, afectate de un scandal academic (WP)

Publicat:

Planurile Administraţiei Vladimir Putin de transformare a Rusiei într-o mare putere mondială în domeniul ştiinţific sunt afectate de un scandal academic, informează cotidianul The Washington Post, scrie mediafax.

În urmă cu opt ani, preşedintele Vladimir Putin a decretat că Rusia trebuie să devină o mare putere în domeniul ştiinţific. Acest lucru însemna ca cel puţin cinci universităţi ruse să intre în topul 100 până în anul 2020 şi o creştere semnificativă a numărului de referinţe bibliografice ruse pe plan mondial.


Citește și : Zelenski cere autorităților să investigheze incidentul privind înregistrările audio

Acum, o entitate aflată în centrul aspiraţiilor lui Vladimir Putin, Academia de Ştiinţe, a lansat o bombă asupra planului. O comisie constituită de Academie a generat contestarea a cel puţin 869 de articole ştiinţifice ruse, în principal pentru plagiat.

“Aceasta este cea mai mare contestare din istoria ştiinţifică rusă. Nu au mai fost contestate niciodată sute de articole. Până acum doi ani, poate că erau cazuri singulare, dar nici măcar de ordinul zecilor”, a declarat Andrei Zaiakin, secretarul ştiinţific al Comisiei de contracarare a falsului ştiinţific din cadrul Academiei pentru Ştiinţe din Rusia.

“Ce s-a întâmplat? Mulţi oameni de ştiinţă atribuie vina ordinului dat de Vladimir Putin în 2012, prin care s-a oferit finanţare suplimentară, dar au apărut şi presiuni asupra oamenilor de ştiinţă de a publica mai multe articole pe an, indiferent de calitate”, notează The Washington Post.

Criticii susţin că problemele au fost alimentate şi de Ministerul Ştiinţelor şi Educaţiei Superioare. În 2018, ministrul Mihail Kotiukov declara că Rusia trebuie să dubleze publicarea de articole de cercetare, astfel că universităţile au oferit contracte şi promovări persoanelor care au publicat mai mult, marginalizându-i pe ceilalţi.

Citește și : Fostul şef al Serviciului Naţional de Securitate al Armeniei, Goergy Kutoyan, găsit mort la Erevan

Conform experţilor, problema este mult mai profundă. Zeci de rectori au susţinut acordarea de diplome şi articole ştiinţifice dubioase, inclusiv unele care conţin date plagiate ori false.

Comisia de contracarare a falsului ştiinţific a cerut anul trecut retragerea a 2.528 de articole ştiinţifice din 541 de jurnale ruse, iar până acum au fost retrase 869.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării Zilele Diasporei, organizate tradițional în Republica Moldova în luna august, sunt marcate în zeci de localități din...

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.