Plasticul găsit în midiile de pe Terra, din Arctic şi pânâ în China, a intrat în alimentaţia umană

Publicat:

Mici fragmente de plastic au contaminat midiile de pe Terra, din zona arctica europeana si pâna în China, semnalând astfel o raspândire globala a poluarii oceanului planetar, care afecteaza deja alimentatia umana, informeaza Reuters.

Midiile din aparent foarte curatele ape arctice detin cele mai mari concentratii de plastic dintre toate midiile testate de-a lungul coastei Norvegiei, potrivit unui studiu realizat în aceasta luna de cercetatorii de la Norwegian Institute for Water Research (NIVA).


Fragmentele de plastic sunt duse spre nordul planetei de curentele oceanice si de vânturile din Europa si America, ajungând astfel sa circule si în Oceanul Arctic, a declarat Amy Lusher, o cercetatoare de la NIVA.

“Microfragmente de plastic au fost gasite în midiile care proveneau din toate locurile ce au fost analizate de oamenii de stiinta”, a adaugat ea.

Studiile precedente au gasit microfragmente de plastic în largul coastelor mai multor tari, inclusiv China, Chile, Canada, Marea Britanie si Belgia. În largul Norvegiei, molustele contin în medie 1,8 microfragmente de plastic – cu lungimi mai mici de 5 milimetri -, iar acest procent mediu a ajuns la 4,3 în Oceanul Arctic.

Anul trecut, cercetatorii chinezi au sugerat ca midiile ar putea fi “un bioindicator global al poluarii cu microfragmente de plastic”, întrucât aceste moluste traiesc pe fundul marilor si oceanelor, unde ajung cele mai multe produse din plastic, si, spre deosebire de pesti, ramân în acelasi loc.

Impactul generat de microfragmentele de plastic asupra vietii marine sau asupra oamenilor atunci când ele sunt îngurgitate nu este deocamdata foarte clar. Cercetatorii banuiesc ca oamenii ar trebui sa manânce o cantitate uriasa de midii pentru a risca probleme de sanatate, chiar si atunci când dieta belgiana (compusa din midii si cartofi prajiti) reprezinta preparatul preferat al persoanelor vizate.

“Este un semnal de alarma si trebuie sa facem ceva pentru a scadea cantitatea de plastic ce ajunge în ocean”, a declarat Richard Thompson, profesor la Plymouth University si expert în microbiologie marina.

Aproape 200 de natiuni au semnat o rezolutie ONU în aceasta luna pentru a elimina poluarea cu plastic a oceanelor. Aproximativ 8 milioane de tone de produse din plastic – de la sticle din plastic si pâna la pungi de supermarket si ambalaje alimentare – ajung în fiecare an în oceanul planetar.

China si Uniunea Europeana sunt cei mai mari producatori mondiali de midii de crescatorie, o afacere globala cu o cifra de afaceri de 3 miliarde de dolari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.