X

Plata monetară în valoare de 800 lei este disponibilă în contul beneficiarilor. Vezi cum poți verifica

Plata monetară în valoare de 800 lei este disponibilă în contul beneficiarilor

Beneficiarii de plata monetară în valoare de 800 lei, își pot ridica compensația la oficiile poștale sau o pot vizualiza pe cardul bancar. În acest sezon rece, în luna noiembrie, 258 879 gospodării s-au calificat pentru a primi plata monetară, a scris într-un comunicat de presă Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova.

Plata monetară lunară este achitată de către Casa Națională de Asigurări Sociale, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, pe contul bancar al beneficiarului sau va putea fi ridicat de la orice oficiu poștal din țară, în fiecare lună, pentru luna precedentă, la prezentarea actului de identitate.

Citește și Numărul total al cererilor pentru a beneficia de compensații a depășit 600.000

Amintim, că plata monetară este acordată doar gospodăriilor care se înregistrează pe platforma compensatii.gov.md. Gospodăriile cu venituri mici care se încălzesc pe lemne sau cărbuni și care sunt eligibile pentru a primi plata monetară vor primi compensația monetară în mărime de 800 de lei. De această compensație beneficiază:

1. gospodăriile casnice încadrate în categoriile de vulnerabilitate foarte ridicată și extremă pentru care sursa de încălzire sunt combustibilii solizi (lemne, cărbune ș. a.);

2. gospodăriile casnice care au beneficiat de ajutorul pentru perioada rece a anului în sezonul rece precedent și care se încadrează în categoriile de vulnerabilitate energetică ridicată, foarte ridicată și extremă, indiferent de tipul sursei de încălzire.

3. beneficiarii de ajutor pentru perioada rece a anului, stabiliți în baza Legii nr.133/2008 cu privire la ajutorul social, al căror drept continuă cel puțin până în luna noiembrie 2023 inclusiv, vor primi compensații la energie sub formă de plată monetară pe durata dreptului stabilit, cu condiția că se înregistrează în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

În sezonul rece 2023-2024, Ajutorul pentru Perioada Rece a Anului (APRA) a fost integrat în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică” și a fost majorat de la 700 la 800 de lei.

Dacă cetățenii au întrebări suplimentare privind acordarea compensației pentru energie sub formă de plată monetară, pot apela Linia Verde: 0 8000 5000 sau să trimită un mesaj la adresa electronică: suport@compensatii.gov.md

Tags: 800 leiMinisterul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldovaplata monetară
Categorii: Social