X

Platforma e-Democrație: Cetățenii vor avea posibilitatea să participe activ la procesul decizional

Platforma e-Democrație: Cetățenii vor avea posibilitatea să participe activ la procesul decizional

Cetățenii vor avea posibilitatea să participe activ la procesul de luare a deciziilor prin diverse instrumente digitale, precum petiții electronice, sondaje și evaluări ale serviciilor publice și furnizorilor de servicii.

Cabinetul de miniștri a aprobat conceptul Platformei pentru susținerea democrației participative e-Democrație. Platforma ar permite inițiativelor civice, petițiilor colective să fie consultate și semnate în siguranță și cu ușurință de către cetățenii cu prezență online semnificativă, atât în interiorul țării, cât și în diasporă, transmite IPN.

Unul dintre servicii digitale ale platformei – e-Petiție – va oferi cetățenilor posibilitatea să depună petiții electronice adresate autorităților și instituțiilor publice din Republica Moldova. Prin e-Feedback utilizatorii vor putea evalua calitatea serviciilor publice. e-Survey va pune la dispoziție un instrument digital de sondaj care va facilita procesul de consultare, cercetare, comunicare și implicare a cetățenilor, de accelerare a implementării ideilor, inițiativelor civice și proiectelor importante din punct de vedere social, a subliniat secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschi, la ședința Guvernului, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Cătălina Plinschi a mai spus că participarea activă a cetățenilor în procesele decizionale este un principiu de bază în țările Uniunii Europene și contribuie la consolidarea democrației și la transparența deciziilor publice.

Instituția Publică Agenția de Guvernare Electronică este desemnată în calitate de posesor și deținător al platformei pentru susținerea democrației participative și va asigura implementarea acesteia. Platforma va fi integrată cu aplicația guvernamentală a serviciilor electronice EVO, pentru a simplifica funcționalitate și a îmbunătăți experiența utilizatorilor.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Tags: e-DemocrațieMoldova
Politică