X

O plecare a armatei iraniene din Siria ‘nu se află pe ordinea de zi’ a Damascului (oficial sirian)

O plecare a armatei iraniene din Siria ‘nu se află pe ordinea de zi’ a Damascului, a indicat miercuri ministrul de externe adjunct sirian Faysal Mokdad, după ce preşedintele rus Vladimir Putin invocase anterior o retragere viitoare a ‘forţelor străine’, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Acest subiect nici măcar nu este pe ordinea zi’, a afirmat el într-un interviu pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Citește și : Amnesty International anchetează crimele comise de ARSA în Myanmar

În cadrul unei întâlniri cu aliatul său sirian Bashar al-Assad, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joia trecută că începutul procesului politic din Siria va duce la retragerea ‘forţelor armate străine’ din ţară.

Autorităţile ruse au explicat ulterior aceste afirmaţii într-o manieră contradictorie.

Emisarul Kremlinului pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, a spus că declaraţiile îi vizează pe ‘americanii, turci, Hezbollah şi, desigur, iranieni’.

Dar, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că remarcile lui Vladimir Putin se refereau la trupele străine care se află pe teritoriul Siriei ‘de facto nelegitim din punctul de vedere al dreptului internaţional’, părând să excludă Iranul, aliat al Damascului.

‘Guvernul sirian a chemat forţe aliate şi prietene pentru a lupta împotriva terorismului. Printre aceste forţe figurează trupele ruse şi iraniene, consilieri iranieni şi fraţii noştri din Hezbollah’, mişcarea fundamentalistă şiită din Liban, a afirmat viceministrul sirian de externe.

‘Acestea nu afectează suveranitatea şi teritoriul Siriei şi nu cred că prietenii noştri ruşi au dorit să vorbească despre forţele care au intrat în Siria cu acordul guvernului sirian’, a adăugat el.

Citește și : Coreea de Nord le permite jurnaliștilor sud-coreeni să viziteze situl de testare nucleară

‘Rusia a solicitat retragerea forţelor care se află aici fără acest acord: SUA, Franţa, Turcia şi alte forţe care sunt ilegal aici’, a spus Faysal Mokdad.

Din septembrie 2015, armata rusă s-a angajat în Siria de partea armatei siriene, ajutând-o în special să preia controlul asupra majorităţii teritoriului ocupat de gruparea jihadistă Statul Islamic şi să slăbească în mod semnificativ grupările rebele.

Regimul sirian şi-a înmulţit victoriile şi datorită ajutorului venit din partea Iranului şi a Hezbollahului libanez. El controlează acum peste 50% din teritoriu. Conflictul din Siria s-a soldat până în prezent cu peste 350.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi din 2011.

Tags: Aleksandr Lavrentievbashar al assaddamascFaysal MokdadHezbollahsiriaVladimir Putin
Categorii: Sinteze