X

În plin război cu preşedintele, guvernul de la Chişinău cere intervenţia Curţii Constituţionale

Guvernul Republicii Moldova a aprobat marţi, într-o şedinţă specială cu caracter închis – la care presa nu a fost admisă – o decizie prin care a sesizat Curtea Constituţională în vederea clarificării acţiunilor ce pot fi întreprinse de către premier şi a deciziilor ce pot fi adoptate de parlament în cazul în care preşedintele (Igor Dodon) refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru, relatează Independent.md şi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

“Hotărârea guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituţional la Ministerul Apărării’, a specificat executivul într-un comunicat.

Citeşte şi: Fostul şef de campanie al lui Trump a fost ‘supravegheat’ de SERVICII înainte şi după alegerile din SUA

Curtea Constituţională de la Chişinău s-a pronunţat parţial asupra acestei probleme, dar nu în măsura în care să fie exclusă orice fel de interpretare ambiguă. Astfel, decizia Curţii Constituţionale nr. 15 din 23 martie 1999 specifică faptul că exercitarea atribuţiei de numire a guvernului de către preşedinte, în baza votului de încredere acordat de parlament, este obligatorie şi nu depinde de voinţa şefului statului.

Totodată, Curtea a concluzionat că preşedintele nu este în drept să refuze numirea guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componenţa nominală a acestuia. Neexecutarea atribuţiilor constituţionale de către preşedintele ţării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separării şi colaborării puterilor în stat, stipulat în art. 6 din Constituţie.

Sesizarea Curţii Constituţionale intervine după refuzul preşedintelui Igor Dodon de a semna decretul de numire a vicepreşedintelui Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), Eugen Sturza, candidatul coaliţiei de guvernare, în funcţia de ministru al apărării. Dodon a propus în schimb propria candidatură pentru această funcţie în persoana generalului (în rezervă), Victor Gaiciuc, pe care l-a decorat cu Ordinul Republicii de Zilei independenţei, acesta fiind şi unul dintre cei mai buni prieteni ai săi.

Tags: chisinauCurtea ConstitutionalaEugen Sturzaguvernigor dodonrepublica moldovaVictor Gaiciuc
Categorii: Diaspora