X

Ploi puternice în România: Două persoane au decedat în județul Galați, iar 60 de oameni au fost evacuați

Ploi puternice în România: Două persoane au decedat în județul Galați, iar 60 de oameni au fost evacuați

Cel puțin două persoane au decedat, după ce ciclonul Boris a adus ploi puternice în România. Pentru localitățile din Bacău, Galați și Vaslui, meteorologii au emis Cod roșu de ploi torențiale. A fost dat inclusiv mesaj RO-Alert, notează digi24.ro.
Sursa: digi24.ro

Cea mai gravă situație a fost înregistrată în zona de est a județului Galați, în special la granița dintre județele Galați și Vaslui. Două persoane au decedat în județul Galați, în urma unei viituri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Una dintre victime este un bărbat în vârstă, imobilizat la pat, a cărui casă a fost inundată.

CItește și: Festivalul Pădurilor, amânat pentru 21 septembrie din cauza ploilor

Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a spus că 60 de oameni au fost evacuați. Numeroase persoane au rămas blocate în case. Sunt afectați circa 500 de oameni din patru localități.

Ionașcu a făcut apel la localnici să se adăpostească la mansarde sau pe acoperișuri, deoarece în unele locuri apa ajunge la 1,7 metri. El a mai spus că sunt oameni care sună la 112 pentru a anunța că nu reușesc să ia legătura cu părinții lor din localitățile afectate.

Oficialul ISU a adăugat că intervin și pompierii din mai multe județe, cu bărcile, pentru a-i evacua pe oameni. Imaginile surprinse de localnici arată că mai multe străzi au fost inundate. Apa a intrat în curțile oamenilor, iar echipele de la ISU Galați au fost nevoiți să intervină pe parcursul ultimelor ore pentru a-i ajuta pe oameni să se adăpostească.

Afectate de ploile din cursul nopții au fost și marile orașe din zona Moldovei. În Bacău, imaginile filmate de localnici arată mașini rămase blocate pe bulevardele din oraș, inundate de cantitățile mari de ploaie căzute într-un interval scurt de timp. Sistemul de canalizare nu a mai făcut față.

Meteorologii au emis în cursul nopții mai multe avertizări nowcasting de Cod roșu de ploi. Oamenii au primit și mesaje RO-Alert, prin care au fost sfătuiți să rămână în case și să se protejeze.

Vremea rea a făcut deja probleme și în Pitești, unde aseară a fost rupere de nori. O ploaie torențială a inundat mai multe străzi din oraș, iar vîntul puternic a doborât copaci. Cel puțin o mașină a fost avariată, iar locuitorii au primit mesaje RO-Alert să se adăpostească. Alerta s-a dat puțin după ora 21:00, iar furtuna a durat mai bine de o oră. Străzile și bulevardele din mai multe cartiere s-au inundat, deoarece canalizarea nu a mai făcut față.

Precizăm că și Republica Moldova se află sub Cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică. Meteorologii spun că în țară ar putea ploua, într-o zi, cât plouă într-o lună. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a venit cu o serie de recomandări pentru populație.

Tags: GalațioameniRomania
Social