X

Ploile au făcut ravagii în țară: Patru persoane, inclusiv un nou-născut, salvate de pompieri din calea apelor

Ploile au făcut ravagii în țară: Patru persoane, inclusiv un nou-născut, salvate de pompieri din calea apelor

Patru persoane dintr-o familie, printre care și un nou-născut, au fost salvate de pompieri din calea apelor. Cazul a fost înregistrat în localitatea Hanasani, raionul Cantemir în urma precipitațiilor abundente din dimineața zilei de 14 septembrie, transmite MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 03:37 după ce familia a încercat să iasă cu autovehiculul din propria gospodărie. „Din cauza ploii abundente oamenii au rămas blocați în nămol, iar nivelul apei se ridica rapid punându-le viața în pericol”, explică IGSU.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

La fața locului, de urgență au intervenit pompierii Postului de salvatori Iargara, care au reușit să deblocheze familia din puhoaie. Cele patru persoane au fost aduse la postul de salvatori unde au avut parte de siguranță. După ce ploaia a încetat, familia și-a continuat drumul.

De intervenția echipelor de salvatori a fost nevoie și în alte 5 gospodării din localitățile Gotești, Cania și Țiganca. Aici precipitațiile abundente au intrat în gospodării și a fost nevoie de efectuarea lucrărilor de pompare. În urma situațiilor înregistrate nu au fost înregistrate victime.

În acest context, IGSU reamintește populației recomandările în caz de precipitații abundente. Oamenii sunt îndemnați să urmărească buletinele meteo, să nu pornească la drum în condiții de ploi torențiale și să-și supravegheze minorii. În situații de risc persoanele pot apela de urgență pentru ajutor Serviciul 112.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Meteorologii au anunţat pentru acest weekend  Cod galben şi partial portocaliu de instabilitate atmosferică. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat,  între 14-15 septembrie, se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice, cu ploi torențiale ce pot atinge 15-49 l/m², iar izolat, pot fi foarte puternice (Cod portocaliu: 50-60 l/m²), cu intensificări ale vântului în rafale de 15-20 m/s. „Consecințele posibile prevăd ploi  intense ce pot afecta activitățile socio-economice; risc de inundații în zonele vulnerabile; dificultăți în circulația rutieră; condiții meteorologice ce pot cauza daune materiale și victime omenești”, indică SHS şi recomandă populaţiei să  fie informată, cu măsurile de precauție necesare.

Tags: apeCantemirHanasani
Social