X

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu?

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu?

Un studiu recent publicat în jurnalul Environment International a descoperit plumb și arsenic în toate brandurile de tampoane interne testate, din SUA și Marea Britanie. Cercetarea a scos la iveală că majoritatea tampoanelor conțin metale grele.

Descoperirile au generat reacții intense pe rețelele sociale, unde utilizatoarele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate asociate cu utilizarea acestor produse esențiale pentru igiena menstruală. Cu toate acestea, experții în domeniu ne sfătuiesc să nu intrăm în panică și să interpretăm datele într-un context adecvat, potrivit smartliving.ro.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Plumb și arsenic în tampoane interne, inclusiv în cele organice

Cercetătorii au analizat 30 de tampoane de la 14 branduri diferite (pe care nu le-au numit, însă) pentru a detecta prezența arsenicului, bariului, calciului, cadmiului, cobaltului, cromului, cuprului, fierului, manganului, mercurului, nichelului, plumbului, seleniului, stronțiului, vanadiului și zincului. Dintre acestea, 12 metale au fost prezente în toate mostrele de tampoane testate, mercurul și cromul fiind detectate în cele mai puține probe. Nivelurile cele mai ridicate au fost de zinc și calciu, în timp ce arsenicul s-a regăsit în cele mai mici cantități.

Marianthi-Anna Kioumourtzoglou, unul dintre autorii studiului și profesor asociat de științe ale sănătății mediului la Universitatea Columbia, a declarant, pentru New York Times: „Am fost sincer șocați de rezultate”.

Comparând diferite tipuri de tampoane, cercetătorii nu au găsit diferențe semnificative între tampoanele cu sau fără aplicator și nici între cele organice și non-organice. Tampoanele non-organice au avut niveluri mai ridicate de plumb, iar cele organice au avut niveluri mai ridicate de arsenic. Produsele testate conțineau cantități diferite ale unor metale, dar nicio marcă de tampoane nu a avut niveluri constant mai scăzute ale tuturor sau majorității metalelor.

De unde provin metalele

Cercetătorii nu au nicio certitudine cu privire la modul în care au ajuns metalele în tampoane, dar au câteva ipoteze. O posibilitate este că bumbacul folosit la fabricarea tampoanelor ar fi fost expus metalelor prin intermediul pesticidelor sau contaminării aerului, solului sau apei. De asemenea, contaminanții ar putea fi preluați în timpul procesului de fabricație, iar unele metale, cum ar fi zincul, ar putea fi adăugate intenționat pentru proprietățile lor antimicrobiene.

„Faptul că metalele se regăsesc în 100% din mostrele analizate indică o problemă mult mai amplă decât cea a unui singur brand”, a subliniat dr. Kioumourtzoglou. Astfel, chiar dacă testele au vizat produse comercializate preponderent în SUA și Marea Britanie, problema metalelor grele în tampoane pare să fie una generală.

Metale grele în tampoane interne: motiv de îngrijorare sau nu?

Principala întrebare este dacă metalele din tampoane pot fi absorbite în corp prin mucoasa vaginală – un aspect asupra căruia există puține cercetări.

„Tamponul este conceput să absoarbă, nu să disperseze substanțe în organism. Nu cred că există dovezi clare că organismul absoarbe ceva din tampoane”, a precizat dr. Bethany Samuelson Bannow, profesor asociat de medicină la Universitatea de Științe ale Sănătății din Oregon, specializată în hematologie și citată de NYT.

În plus, dr. Bannow a explicat că multe dintre metalele detectate sunt benefice pentru corp. De exemplu, suplimentele de fier, zinc și calciu sunt administrate frecvent pentru a corecta eventuale carențe. Nivelurile detectate de metale toxice, cum ar fi plumbul și arsenicul, au fost foarte scăzute. Conform ghidurilor Food and Drug Administration din SUA (FDA), femeile „de vârstă fertilă” ar trebui să aibă niveluri de plumb în sânge sub 8,8 micrograme per decilitru. Studiul a detectat, în medie, 0,12 micrograme de plumb în tampoane.

Dr. Jennifer Lincoln, specialist în obstetrică-ginecologie, în Portland, SUA, a publicat un videoclip pe TikTok pentru a face lumină asupra acestor descoperiri după ce urmăritorii au etichetat-o în videoclipuri ale persoanelor alarmate.

„Oamenii sunt probabil expuși la mai mult arsenic atunci când mănâncă orez”, a adăugat medicul.

Totuși, dr. Shruthi Mahalingaiah, medic ginecolog și profesor asistent de sănătate reproductivă la Universitatea Harvard, a subliniat că utilizarea tamponelor pe termen lung ar putea cauza expuneri cumulative:

„La o primă vedere, se poate afirma: «Da, valorile sunt sub limita permisă». Totuși, utilizarea acestor produse pe o perioadă îndelungată, cum se întâmplă în cazul unei persoane care începe să le folosească lună de lună din adolescență, ar putea duce la un efect cumulativ asupra organismului.”

Medic ginecolog: „Eu pledez pentru evitarea tampoanelor interne”

Pentru a obține o perspectivă mai clară asupra acestui subiect, am discutat cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

SmartLiving.ro: Ce părere aveți despre studiul recent publicat în jurnalul Environment International, care a scos la iveală prezența a 16 metale diferite în diverse tipuri de tampoane vândute în Statele Unite și Marea Britanie?

Dr. Andreas Vythoulkas: Cred că astfel de studii sunt oportune, mai ales că suntem din ce în ce mai preocupați de sănătatea noastră și de impactul produselor pe care le folosim. Totuși, nu trebuie să intrăm în panică, ci să luăm cu un grăunte de sare astfel de descoperiri, deoarece nu au o concluzie foarte clară.

Mai mult, nu a fost studiată legătura – de altfel, nici nu a fost acesta scopul cercetării – între folosirea pe termen lung a tampoanelor, prezența metalelor din acestea și eventuale probleme de sănătate.

SmartLiving.ro: Studiul a descoperit inclusiv cantități de plumb și arsenic în multe branduri de tampoane interne. Credeți că aceste niveluri, deși scăzute, pot prezenta riscuri pentru sănătatea femeilor pe termen lung?

Dr. Andreas Vythoulkas: Metalele grele se găsesc pretutindeni în jurul nostru, în alimentele pe care le mâncăm, în apa pe care o bem, în medicamente, suplimente, cosmetice, îmbrăcăminte, inclusiv în aerul pe care îl respirăm. Diferența o face însă procesul de manipulare și prelucrare.

Unele produse sunt contaminate neintenționat, prin contactul cu solul și apa care conțin metale grele, în altele sunt folosite intenționat anumite metale, cum este și în cazul tampoanelor, datorită efectului antimicrobian pentru controlul mirosului sau al celui lubrifiant pentru o inserție mai ușoară. Din acest motiv există niște directive clare ale instituțiilor de reglementare și reguli care trebuie respectate de producători.

Cu toate acestea, ca medic specialist în infertilitate, nu pot să resping categoric o legătură între expunerea pe termen lung la metale grele, fie ele și în cantitate scăzută, considerată sigură, și numărul extrem de crescut al cuplurilor care nu reușesc să conceapă pe cale naturală. Între 10% și 20% din cazurile de infertilitate nu au o cauză identificabilă, cel puțin deocamdată.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Dar ce știm din alte studii, acumularea excesivă a metalelor grele în organism poate avea un impact negativ asupra sistemului reproducător, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Pot apărea dezechilibre hormonale, tulburări ovulatorii, probleme la nivelul spermatozoizilor.

SmartLiving.ro: Un aspect important al studiului este că nu s-a constatat o diferență semnificativă în privința nivelurilor de metale între tampoanele organice și non-organice. Ce impact ar putea avea acest lucru asupra percepției publice și a încrederii în produse etichetate ca „organice“?

Dr. Andreas Vythoulkas: Fiecare persoană alege ceea ce consideră că este mai bine pentru ea și în funcție de bugetul de care dispune. De multe ori, însă, eticheta de „organic”, fie că vorbim de alimente sau de tampoane, cum e în cazul de față, e doar un tip de promovare menit să crească prețul unui produs și nu reflectă întotdeauna o calitate superioară sau mai puține riscuri. Faptul că pe ambalajul unui produs este menționat cuvântul „organic” nu este o întotdeauna o garanție a calității superioare.

SmartLiving.ro: Studiul menționează că nivelurile de plumb și arsenic detectate sunt foarte scăzute, comparabile cu expunerea la aceste metale prin alimente precum orezul. Cum ar trebui femeile să interpreteze aceste niveluri în contextul general al expunerii zilnice la metale toxice?

Dr. Andreas Vythoulkas: Cum spuneam, suntem înconjurați de metale grele. Dacă putem face ceva pentru a reduce această expunere, de ce să nu o facem? Femeile care se tem din cauza potențialelor efecte negative ale acestor metale pot lua decizia de a renunța la tampoane interne în favoarea altor produse de igienă intimă, cum ar fi absorbantele sau cupa menstruală.

SmartLiving.ro: În prezent există puține cercetări privind absorbția metalelor prin utilizarea tampoanelor. Din perspectiva dumneavoastră, cât de probabil este ca metalele să fie absorbite prin mucoasa vaginală și să aibă un impact asupra sănătății?

Dr. Andreas Vythoulkas: Din păcate, nu avem încă date care să indice clar această legătură între mucoasa vaginală și capacitatea de absorbție a metalelor grele din tampoanele interne. Totuși, există studii care arată că unele metale din produse de îngrijire igienă intimă pot fi absorbite prin mucoasa vaginală, cum ar fi gelurile intime, deodorantele sau diverse creme ori loțiuni.

De aceea recomand evitarea folosirii acestor produse și spălarea zonei intime doar cu apă caldă și un săpun blând, de preferat fără parfum.

Tampon intern sau cupă menstruală la mare sau la piscină?

SmartLiving.ro: Unul dintre autorii studiului a declarat că rezultatele nu ar trebui să provoace panică. Cum credeți că ar trebui să reacționeze femeile la aceste descoperiri? Ar trebui să înlocuiască tampoanele cu alte produse, cum ar fi absorbantele sau cupele menstruale?

Dr. Andreas Vythoulkas: Eu sunt unul dintre medicii care pledează pentru evitarea tampoanelor interne. Știu că e mai comodă folosirea acestora – mai ales în timpul verii, când transpirăm abundent –, riscul de iritații pe piele este mai mic și nu sunt restricții în mișcare, însă cu cât sângele menstrual stă mai multe ore în vagin, cu atât crește riscul infecțiilor.

Dacă totuși le folosiți, recomand schimbarea lor la douăp-trei ore maximum, când menstruația e abundentă și, foarte important, să vă spălați foarte bine pe mâini înainte și după schimbarea tamponului, pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în vagin și, implicit, apariția infecțiilor. În caz contrar, dacă tampoanele sunt schimbate prea rar, există posibilitatea dezvoltării sindromului de șoc toxic, precum și riscul uscării excesive a vaginului, deoarece acestea absorb nu doar sângele menstrual, ci și secrețiile naturale ale vaginului.

De asemenea, evitați tampoanele interne când faceți baie în mare sau piscină, pentru că acestea se umezesc și perturbă pH-ul natural al vaginului, creându-se astfel un mediu prielnic dezvoltării infecțiilor micotice sau bacteriene, lucru care nu se întâmplă, de exemplu, în cazul utilizării cupei menstruale.

SmartLiving.ro: Care sunt cele mai importante măsuri de precauție pe care femeile le pot lua pentru a se asigura că produsele de igienă menstruală pe care le folosesc sunt sigure și fără substanțe periculoase?

Dr. Andreas Vythoulkas: Cred că e important să alegem produse testate și care menționează pe ambalaj că nu au în compoziție chimicale care pot avea efect toxic. Aceasta ar fi cea mai importantă măsură de precauție. O altă recomandare este să luăm în calcul avantajele și dezavantajele acestor tipuri de produse și să îl alegem pe cel cu riscurile cele mai mici pentru sănătate. Personal, recomand folosirea absorbantelor externe din bumbac sau, și mai bine, a cupei menstruale din silicon medical, fără chimicale dăunătoare. Însă chiar mai importantă decât alegerea produsului potrivit este igiena corectă a zonei intime.

 

Tags: tampoane
Diverse