PNM cere demisia ministrului Culturii

Publicat:

PNM cere demisia ministrului Culturii

Partidul Național Moldovenesc (PNM) își exprimă indignarea profundă față de declarațiile recente ale ministrului Culturii, Sergiu Prodan, referitoare la păstrarea și valorificarea monumentului activistului comunist Grigori Kotovski din Chișinău și consideră „aceste declarații o insultă gravă la adresa memoriei victimelor regimului bolșevic și o contribuție la promovarea propagandei ruse în Republica Moldova”.

Potrivit formațiunii, „Kotovski a fost un criminal al unui regim bolșevic care a exterminat sute de mii de români basarabeni. Monumentele sovietice, simboluri ale unui trecut sângeros și represiv, nu au ce căuta pe străzile Chișinăului. Locul acestora este în muzeu, acolo unde pot fi contextualizate și studiate critic, fără a răni demnitatea victimelor regimului bolșevic”.


Citeşte şi: Președintele României vine la Chișinău – Stiripesurse.md

„Declarațiile ministrului Prodan reprezintă o rușine pentru cultura românească din Republica Moldova și sunt incompatibile cu valorile și principiile naționale pe care le apărăm. Totodată, integrarea europeană a Republicii Moldova poate avea loc doar renunțând definitiv la trecutul sovietic”, a spus partidul.

PNM cere demisia ministrului Culturii

PNM a amintit că, 8 luni în urmă, a solicitat includerea a zece morminte ale membrilor Sfatului Țării în registrul monumentelor ocrotite de stat, adevărați eroi care au votat independența Republicii Democratice Moldovenești față de Imperiul Rus în 1917 și Unirea cu România în 1918.

„Din păcate, demersul nostru a fost ignorat de ministrul Sergiu Prodan, iar unele din aceste morminte istorice continuă să degradeze și astăzi, fiind pe cale de dispariție, semn că Ministerul Culturii neglijează clar istoria românilor.

Având în vedere aceste fapte și declarații, Partidul Național Moldovenesc solicită demisia imediată a ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Este inadmisibil ca o persoană care promovează valorile unui regim criminal și acționează contrar intereselor naționale să continue să ocupe o poziție de asemenea importanță în Guvernul Republicii Moldova”, se mai spune în declarația PNM.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un funcționar vamal și complicele acestuia, reținuți la  într-o cauză penală pe migrație ilegală

Un funcționar vamal și complicele acestuia, reținuți la  într-o cauză penală pe migrație ilegală Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale NORD, în coordonare cu...

Să vorbim despre libera exprimare după inculparea lui Pavel Durov

Să vorbim despre libera exprimare după inculparea lui Pavel Durov Ne luptăm deja de ani cu problemele ridicate de servicii precum Telegram. E încă prea devreme...

România cumpără din SUA 32 de avioane F-35A stealth

România cumpără din SUA 32 de avioane F-35A stealth Pe 28 august 2024, Ministerul Apărării din România a lansat un proiect care propune achiziționarea a...

Ion Ștefăniță, respinge acuzațiile ministrului culturii, Sergiu Prodan: „Creează toate situațiile pentru a nu mișca lucrurile din loc”  

Ion Ștefăniță, respinge acuzațiile ministrului culturii, Sergiu Prodan: „Creează toate situațiile pentru a nu mișca lucrurile din loc" Fostul director general interimar al Agenției de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.