X

PNM cere demisia ministrului Culturii

PNM cere demisia ministrului Culturii

Partidul Național Moldovenesc (PNM) își exprimă indignarea profundă față de declarațiile recente ale ministrului Culturii, Sergiu Prodan, referitoare la păstrarea și valorificarea monumentului activistului comunist Grigori Kotovski din Chișinău și consideră „aceste declarații o insultă gravă la adresa memoriei victimelor regimului bolșevic și o contribuție la promovarea propagandei ruse în Republica Moldova”.

Potrivit formațiunii, „Kotovski a fost un criminal al unui regim bolșevic care a exterminat sute de mii de români basarabeni. Monumentele sovietice, simboluri ale unui trecut sângeros și represiv, nu au ce căuta pe străzile Chișinăului. Locul acestora este în muzeu, acolo unde pot fi contextualizate și studiate critic, fără a răni demnitatea victimelor regimului bolșevic”.

Citeşte şi: Președintele României vine la Chișinău – Stiripesurse.md

„Declarațiile ministrului Prodan reprezintă o rușine pentru cultura românească din Republica Moldova și sunt incompatibile cu valorile și principiile naționale pe care le apărăm. Totodată, integrarea europeană a Republicii Moldova poate avea loc doar renunțând definitiv la trecutul sovietic”, a spus partidul.

PNM cere demisia ministrului Culturii

PNM a amintit că, 8 luni în urmă, a solicitat includerea a zece morminte ale membrilor Sfatului Țării în registrul monumentelor ocrotite de stat, adevărați eroi care au votat independența Republicii Democratice Moldovenești față de Imperiul Rus în 1917 și Unirea cu România în 1918.

„Din păcate, demersul nostru a fost ignorat de ministrul Sergiu Prodan, iar unele din aceste morminte istorice continuă să degradeze și astăzi, fiind pe cale de dispariție, semn că Ministerul Culturii neglijează clar istoria românilor.

Având în vedere aceste fapte și declarații, Partidul Național Moldovenesc solicită demisia imediată a ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Este inadmisibil ca o persoană care promovează valorile unui regim criminal și acționează contrar intereselor naționale să continue să ocupe o poziție de asemenea importanță în Guvernul Republicii Moldova”, se mai spune în declarația PNM.

Tags: demisieGrigori KotovskiPartidul Naţional Moldovenesc (PNM)Sergiu Prodan
Politică