X

Pod de pontoane peste râul Pripiat, construit în timpul manevrelor în Belarus, la numai 6,5 km de frontiera cu Ucraina

Un pod de pontoane a fost desfăşurat peste râul Pripiat în zona localităţii abandonate Vipr în Belarus, la numai 6,5 kilometri de graniţa cu Ucraina, relatează joi Ukrainska Pravda, preluând o informaţie apărută pe site-ul Militarnîi, asociat armatei ucrainene, care publică imagini din satelit, potrivit agerpres.  

Acest pod de pontoane trece de fapt prin zona de excludere de lângă centrala atomică de la Cernobâl (Ucraina) care cuprinde şi o porţiune din teritoriul belarus (Rezervaţia Polesski).

Citește și : Trei morţi în Polonia în urma furtunilor violente care s-au abătut asupra Europei

Desfăşurarea podului de pontoane atât de aproape de graniţa cu Ucraina a fost remarcată de observatorii OSINT ( Open Source INTelligence).

Nu se ştie încă dacă armata Rusiei sau cea a Belarusului a desfăşurat acest pod, notează Ukrainska Pravda.

Teritoriul rezervaţiei menţionate nu figurează însă printre amplasamentele indicate de Moscova şi Minsk pentru desfăşurarea manevrelor “Hotărârea aliată-2022”, care au loc în prezent în Belarus până în 20 februarie, conform aceleiaşi publicaţii.

Şi în imaginile din satelit analizate de compania Maxar Technologies, care monitorizează mişcările de trupe ruse de la frontiera cu Ucraina, apare acest pod de pontoane peste Pripiat, precum şi un nou spital mare de campanie pe unul din poligoane în Belarus, Osipoivici, potrivit Reuters.

Publicaţia rusă de investigaţii The Insider notează că podul reduce semnificativ distanţa de la oraşul belarus Iampol până la graniţa cu Ucraina, astfel încât trupele nu mai trebuie să facă un ocol – podul conectându-se direct la reţeaua de drumuri şi reducând distanţa de la 167 km la 96 km.

Rusia a anunţat joi noi retrageri de trupe de la frontiera cu Ucraina, difuzând imagini cu trenuri încărcate cu echipamente, precum şi întoarcerea unităţilor în cazărmile din Caucazul rusesc şi în regiunea Nijni Novgorod, departe de Ucraina.

Citește și : Rusia a expulzat un diplomat american; SUA urmează să reacţioneze faţă de această măsură

SUA şi Marea Britanie au acuzat cu toate acestea Moscova că această înscenare de retragere ascunde de fapt o întărire de trupe. Washingtonul şi Londra au estimat că “până la 7.000” de soldaţi suplimentari au fost desfăşuraţi în zona de frontieră cu Ucraina, potrivit AFP.

Tags: belarusPripiatucrainaVipr
Categorii: Diaspora