Poetul Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău la 135 de ani de la trecerea în neființă

Publicat:

Poetul Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău la 135 de ani de la trecerea în neființă

Marele poet Mihai Eminescu a fost comemorat astăzi la Chișinău. Scriitori, profesori, studenți și elevi i-au adus un omagiu poetului, au depus flori la bustul de pe Aleea clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, au declamat poezii din creația lui Eminescu.

Astăzi se împlinesc 135 de ani de la trecerea în neființă a marelui gânditor român, reprezentant proeminent al Literaturii Române.


Reuniți la bustul poetului de pe Aleea clasicilor, zeci de oameni au depus flori și au reiterat valoarea incontestabilă a personalității și creației lui Eminescu.

Citește și: Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

Mihai Eminescu face parte din destinul meu, fiindcă am fost profesoară de limbă și literatură română și la fiecare oră vorbeam de Eminescu, de poeziile sale, de personalitatea mare a lui Eminescu”, a spus Larisa Nedelciuc.

Poetul și publicistul român de valoare universală a fost elogiat la Casa scriitorilor. La bustul lui Eminescu au fost declamate poezii din creația eminesciană.

Pentru mine Eminescu înseamnă lectura cărților lui în ajun, apropierea de poeziile de creație ale lui. Pentru mine aceste zile, 15 ianuarie când s-a născut Eminescu și 15 iunie când îl petrecem pe Eminescu, sunt niște sărbători ale sufletului”, a menționat poetul Ianoș Țurcanu.

Eminescu rămâne un al nostru veșnic viu, simbolul demnității noastre, este un pașaport, un Dumnezeu răstignit al culturii noastre, care mereu reînvie și orice omagiere îl aduce printre noi”, afirmă poeta Lidia Grosu.

Pe 15 iunie 1889, s-a stins la București, la doar 39 de ani, Luceafărul poeziei românești, marele gânditor și gazetar Mihai Eminescu. Titu Maiorescu nota în jurnalul său: „Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienați, de o embolie. Luceafărul poeziei românești, poetul nepereche…”.

După 135 de ani, moartea lui Eminescu rămâne un subiect controversat dezbătut pe larg de eminescologi, mulți dintre care consideră că poetul nu a decedat în condiții firești.

Poeziile și publicistica lui Mihai Eminescu sunt perpetuate de-a lungul timpului, generațiile care se succed apreciindu-i valoarea literară a scrierilor sale și actulitatea filosofică a poeziei eminesciene.

Poemul „Luceafărul” a fost tradus în zeci de limbi: germană, franceză, engleză, spaniolă, italiană, rusă, chineză, arabă și alte limbi. Primele traducei ale creației eminesciene au fost făcute în limba germană. Printre iubitorii poeziei lui Eminescu a fost și Regina Elisabeta a României, care a și tradus în limba germană din creația poetului.

Poeziile „Doina” și „Scrisoarea III” au fost interzise de regimul sovietic, astfel încât Mihai Eminescu a fost redescoperit în Republica Moldova în anii de renaștere națională și după proclamarea indpendenței.

img24004488

img24004488

img24004488

img24004488

img24004488

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.