X

Poetul Ovidiu a fost reabilitat printr-o hotarâre a Consiliului municipal din Roma

La doua mii de ani dupa ce a fost exilat, celebrul poet Ovidiu a fost reabilitat printr-o hotarâre a Consiliului municipal din Roma, care a aprobat saptamâna trecuta în unanimitate o rezolutie pentru ”repararea prejudiciului grav” suferit de autorul ”Metamorfozelor”, informeaza AFP.

Ovidiu, unul dintre clasicii literaturii latine alaturi de Horatiu si Vergilius, a fost trimis în exil de împaratul roman Augustus în anul 8, pe tarmul Marii Negre, la Tomis (orasul Constanta de astazi).

Motivul izgonirii sale ramâne unul dintre cele mai mari mistere ale literaturii.

Poetul a evocat, într-o referire eliptica, posibilele cauze ale exilului sau: ”carmen et error” (”un poem si o greseala”). Poemul cu pricina ar fi putut fi ”Ars Amatoria”, un text ironic despre arta seductiei.

Împaratul Augustus, care emisese legi împotriva adulterului e posibil sa nu fi apreciat aceasta încalcare a moralei.

”Chiar daca poemul nu face referiri clare la adulter, cocheteaza cu ideea”, explica pentru AFP Rebecca Armstrong, profesor asociat de literatura clasica la Universitatea Oxford. ”Adopta în mod clar un ton ireverentios referitor la atitudinile morale traditionale si la împaratul si familia acestuia.”

”Ovidiu recomanda spre exemplu mai multe monumente romane construite de Augustus si familia sa ca locuri ideale pentru cucerirea tinerele fete”, spune profesoara.

Este putin probabil ca poemul, publicat dupa exilul autorului, sa fi alimentat singur furia lui Augustus. Expertii estimeaza ca ”eroarea” misterioasa a fost ultima picatura care l-a facut pe împarat, deja iritat, sa reactioneze.

Scandal în Senat

”Potrivit unei alte ipoteze, situatia ar fi avut legatura cu scandalul în care era implicata nepoata lui Augustus, Iulia, exilata în anul 8 pentru savârsirea unui adulter cu un senator roman”, aminteste Rebecca Armstrong.

Ovidiu ura ”tarmul salbatic” al Tomisului si nu a încetat sa pledeze, în van, pentru întoarcerea sa la Roma.

Poemul scris în exil, în care lasa foarte clar sa se înteleaga ca împaratul Augustus era un cititor de poezie prea putin sofisticat si o persoana lipsita de umor, nu i-a favorizat cauza. ”O strategie surpinzatoare pentru cineva care spera sa fie rechemat”, comenteaza Armstrong.

Decizia de reabilitare a lui Ovidiu are loc cu ocazia celebrarii a 2000 de ani de la moarte poetului, în anul 17.

Rebecca Armstrong crede ca ”Ovidiu ar fi fost multumit” de hotarârea consiliului municipal adoptata saptamâna trecuta care face, în sfârsit, dreptate manualului sau despre seductie. Ar fi apreciat, fara îndoiala, ”sa stie ca oamenii sunt înca interesati de persoana lui si îi citesc înca poemele”.

Cu toate acestea, în lipsa documentelor doveditoare, unii dintre specialisti pun sub semnul întrebarii exilul poetului si spun ca ultimele scrieri ar putea fi considerate un fel de literatura experimentala.

Ovidiu nu este singura personalitate din peninsula reabilitata. În 2008, orasul Florenta si-a cerut iertare pentru persecutiile la care a fost supus poetul Dante, care a plecat în exil dupa ce fusese condamnat la moarte pentru ideile sale politice.

Tags: AugustusDanteHoratiumarea neagraovidiuRebecca ArmstrongromaTomisVergilius
Categorii: Diaspora