X

În pofida declarațiilor optimiste ale Pentagonului, există ‘puţine semne de progres’ în Afganistan (raport american)

Declaraţiile optimiste despre ameliorarea securităţii în Afganistan nu corespund realităţii din teren, potrivit unui raport al unor inspectori ai Pentagonului publicat luni, potrivit căruia există ‘puţine semne de progres’ în această ţară după 17 ani de război, informează AFP, potrivit agerpres.

În timp ce Pentagonul reafirmă zi de zi că securitatea se îmbunătăţeşte în Afganistan, atentatele comise de talibani fac în continuare victime civile, precizează raportul Inspectoratului general al Ministerului Apărării american cu privire la operaţiunile armatei americane în această ţară între 1 ianuarie şi 21 martie a.c..

Citește și : Ancheta rusă: Trump acuză CIA din timpul administraţiei Obama că a vrut să comită un ”asasinat politic”

‘În respectivul trimestru, responsabilii americani au afirmat că talibanii nu şi-au atins obiectivele şi că evenimentele au evoluat în avantajul armatei’ afgane, menţionează raportul. ‘Cu toate acestea, cifrele disponibile arată puţine progrese’, conform textului.

Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul John Nicholson, aprecia în luna noiembrie că armata afgană a ‘sărit peste un hop’ şi a prezis că va controla 65% din populaţie şi 80% din teritoriu în doi ani.

Or, potrivit inspectorului general, s-au înregistrat ‘puţine schimbări pozitive’ în primul trimestru, doar 65% dintre afgani trăind în zone controlate de guvern sau armată, faţă de 64% în trimestrul precedent.

În acelaşi timp, efectivele serviciilor de securitate afgane au scăzut de la 331.708 la 313.728, o cifră inferioară cu 11% efectivelor dorite (352.000).

Şi potrivit cifrelor misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), numărul victimelor civile în cursul primelor trei luni ale anului 2018 este asemănător cu cel din perioade similare din 2016 şi 2017, se arată în raport.

‘Acest lucru arată că indiferent dacă forţele americane spun că armata afgană avansează şi continuă să atace talibanii, poporul afgan s-ar putea să nu aibă un sentiment mai puternic de securitate’, menţionează documentul.

Citește și : Un nou acord mai vast cu Iranul va fi „foarte dificil” de încheiat, afirmă ministrul britanic de externe

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a propus la sfârşitul lunii februarie negocieri de pace cu talibanii: aceştia ar putea fi recunoscuţi ca partid politic dacă acceptă încetarea focului şi recunosc Constituţia din 2004.

Dar atentatele au continuat şi săptămâna trecută, talibanii încercând să cucerească oraşul Farah (vest).

Luni, talibanii afgani au invitat populaţia din Kabul să stea departe de ‘obiective militare’, pe care le-ar putea să le atace, pentru a ‘evita victime civile’, aminteşte AFP.

Tags: AfganistaninspectoriNATOONUPentagonrazboi
Categorii: Sinteze