Polemică între Estul şi Vestul Germaniei pe tema de intensificare a schimburilor şcolare

Publicat:

O propunere de intensificare a schimburilor şcolare între Estul şi Vestul Germaniei pentru a reduce diferenţele dintre cele două regiuni, la aproape 30 de ani de la reunificare, a provocat o polemică la începutul acestei săptămâni.

Ideea a fost lansată de Helmut Holter, şeful Conferinţei miniştrilor educaţiei din cele 16 landuri ale Germaniei, care a declarat luni că intensificarea unor astfel de schimburi, practicate de unele instituţii, ar putea contribui la dialogul dintre cele două părţi ale ţării, relatează AFP.


“Nu avem nevoie doar de proiecte de schimb şcolar cu Polonia sau Franţa, ci şi între Leipzig (est) şi Stuttgart (sud-vest)”, a spus el ziarelor grupului Funke Mediengruppe, conform agerpres .

“Sunt convins că Estul şi Vestul nu discută prea mult despre felul cum erau lucrurile înainte şi cum sunt acum”, a adăugat ministrul educaţiei din Thuringia – un land din fosta RDG condus de stânga radicală Die Linke, scrie agenţia de presă citată.

Citește și : 228 de zboruri europene vor fi anulate pe aeroportul Schiphol din Amsterdam din cauza unei furtuni

Propunerea a fost întâmpinată cu scepticism de preşedintele Asociaţiei Profesorilor din Germania, Heinz-Peter Meidinger, potrivit căruia cunoştinţele şi experienţa elevilor din prezent – dintre care niciunul, nici din Vest, nici din Est, nu a trăit împărţirea ţării – “s-au apropiat foarte mult”, după cum a spus el la postul de radio regional MDR.

“În locul schimburilor Est/Vest, avem nevoie de o privire informată asupra istoriei germane şi a unei culturi a memoriei active cu privire la victimele războiului, nedreptăţii şi servitutei din secolul trecut în ţara noastră”, a declarat Yvonne Gebauer, ministrul culturii din Renania de Nord-Westfalia (vest), unde elevii şcolii europene Rheinberg fac în mod regulat schimburi cu cei ai şcolii Hohenstein-Ernstthal, din Saxonia (est).

Un program de schimburi şcolare Est/Vest a funcţionat o perioadă în anii 1990, ca urmare a căderii Zidului Berlinului în 1989 şi a reunificării care a avut loc un an mai târziu, a amintit istoricul Klaus Schroeder, specializat în RDG. “Dar s-a blocat foarte repede şi nu a adus prea multe”, a explicat el. Propunerea dlui Holder nu îl surprinde, deoarece diferenţele sunt încă prezente între Vestul şi Estul ţării.

Cu o rată a şomajului mai mare decât în Vest, fosta RDG, rămasă în urmă din punct de vedere economic, este un teren fertil pentru partidul de dreapta naţionalist Alternativă pentru Germania (AfD) care a realizat acolo scoruri excelente la alegerile legislative din septembrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.