Polemici între parlamentarii noştri la condamnarea războiului din Israel

Publicat:

Polemici între parlamentarii noştri la condamnarea războiului din Israel

În plenul Parlamentului, deputatul PAS Oazu Nantoi a dat citire unei rezoluții de condamnare a atacurilor teroriste asupra Israelului.

Citeşte şi: Platforma de Sprijin pentru Moldova a ajutat țara să depășească mai multe crize


Subiectul a trezit un val de discuții și contradicții după ce deputatul BCS Vlad Batrîncea a venit cu o propunere de a completa textul rezoluției, transmite Noi.md.

„Evident că războiul este condamnabil și atacurile teroriste, dar constatăm că e de dorit de adăugat niște pasaje foarte importante. Statul R. Moldova, ca un stat pașnic și neutru, trebuie să cheme la pace și oprirea imediată și necondiționată a tuturor acțiunilor militare, oprirea atacurilor asupra infrastructurii civile și asupra cartierelor locative, acest lucru este valabil pentru toate părțile participante la conflict. Considerăm că trebuie de insistat la o misiune umanitară internațională cu scopul de a ajuta populația de pe ambele părți ale conflictului, cu scopul de a asigura ajutorul din partea organizațiilor internaționale. Considerăm că trebuie să existe din partea Parlamentului R. Moldova un îndemn ferm la pace. Dacă se acceptă o scurtă pauză pentru a modifica textul acestei declarații”, a declarat Batrîncea.

Propunerea a venit cu critici din partea deputaților PAS, Radu Marian și Mihail Druță.

Polemici între parlamentarii noştri la condamnarea războiului din Israel

„Noi nu vorbim de părți participante, de fapt noi avem un stat Israel recunoscut internațional și pe altă parte noi avem o grupare teroristă care a comis atacuri teroriste și eu constat că avem o atitudine similară a colegilor cum este în Ucraina, unde nu avem părți participante. Eu îndemn să aveți în sfârșit poziția demnă și corectă față de toate războaiele care au fost inițiate de organizații teroriste”, a declarat Radu Marian.

„Eu nu aș fi împotrivă să facem o pauză și să analizăm propunerile dumneavoastră, dar mai întâi v-aș ruga să răspundeți în calitate de lider al fracțiunii, de ce nu ați susținut includerea în ordinea de zi a acestei întrebări foarte și foarte sensibile?”, a întrebat Mihail Druță.

Drept răspuns, Vlad Batrîncea a declarat că în acest caz nu este loc de critici și lecții.

Polemici între parlamentarii noştri la condamnarea războiului din Israel

„Radu, dacă tăceai, filosof rămâneai. Am spus și am reiterat disponibilitatea de a vota declarația, hotărârea ONU pe acest conflict, să vă documentați și să veniți cu idei adecvate. Au fost create două state, Israel și Palestina, acest conflict durează zeci de ani. de aceea ce este rău că am propus să fie creată o misiune umanitară, coridoare umanitare? Declarația pe care ați prezentat-o se vede că este scrisă în grabă și am solicitat să fie organizată o scurtă pauză ca să venim cu câteva propuneri pertinente și să votăm împreună. De ce trebuie să pornim aceste discuții, domnule Druță, care sunt sterile?!”, a replicat Batrîncea.

La rândul său, Grigore Novac a menționat că astfel de discuții sunt inutile.

„A venit o propunere regulamentară să luăm pauză, să vedem anumite momente, să redactăm anumite pasaje și să vedem dacă sunt sau nu acceptate. Chiar nu se poate de mers regulamentar, fără a porni din Israel și a ajunge prin Ucraina și Transnistria? Noi am propus să venim cu anumite pasaje de chemare la pace, de ce trebuie toată această discuție inutilă?”, a spus Novac.

Ulterior, deputații au anunțat o pauză de 30 de minute.

În cadrul ședinței de astăzi, 19 septembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat atacurile Hamas asupra Israelului și i-a îndemnat pe deputați să țină un minut de reculegere în memoria celor decedați în urma atentatelor.

De menționat că 50 de cetățeni moldoveni care au fugit de războiul din Israel au rămas blocați la granița cu Egiptul.

În dimineața zilei de 7 octombrie, Israelul a anunțat stare de război.

Pe data de 11 octombrie a devenit cunoscut faptul că un cetățean al Republicii Moldova aflat în Israel a decedat, ca urmare a atacurilor teroriste din Fâșia Gaza. Anunțul a fost făcut de către Ministerul de Externe. 

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat că în Israel se află aproximativ 20.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Totodată, ambasadorul moldovean a declarat că în Israel muncesc oficial circa 13.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

De asemenea, MAEIE a dispus crearea unei celule de criză, care monitorizează în mod continuu situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

e-mail: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centrul de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]”, se arată în mesajul Ministerului de Externe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Transfăgărăşanul intră în reparații vara aceasta

Transfăgărăşanul intră în reparații vara aceasta Ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu, a anunţat vineri că urmează lucrări de reparaţii vara aceasta pe Transfăgărăşan, dar...

FOTO/ Bărbat bătut cu picioarele și jefuit în stradă, la Leova

FOTO/ Bărbat bătut cu picioarele și jefuit în stradă, la Leova Un bărbat din raionul Leova susține că ar fi fost bătut de un grup...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

FOTO/ Un artefact arheologic vechi de circa 4 500 de ani a fost descoperit în raionul Slobozia

FOTO/ Un artefact arheologic vechi de circa 4 500 de ani a fost descoperit în raionul Slobozia Arheologii au descoperit un artefact rar din piatră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.