Poligon militar în parc: Oamenii au văzut blindate, arme și au mâncat hrișcă cu carne

Publicat:

Poligon militar în parc: Oamenii au văzut blindate, arme și au mâncat hrișcă cu carne

Militarii armatei naționale și-au scos astăzi armamentul și blindatele în Parcul Alunelul. Nu pentru luptă, ci pentru lecții demonstrative curioșilor. De fapt, așa soldații au sărbătorit Ziua Națională a Armatei, marcată pe 3 septembrie. Surpriza a fost mâncarea ostășească. În meniu, fiind hrișcă cu carne, pâine, castraveți murați și ceai negru, scrie tv8.md.

Parcul Alunelul a arătat ca un adevărat poligon, spre curiozitatea părinților, dar mai ales a copiilor. Cele mai multe priviri a atras masa cu explozibil. Oamenii au fost informați despre pericolul pe care îl poate avea un obuz găsit în grădină sau pe câmp.


„Aceasta este de aruncător, calibrul 82 de milimetri. La fel, care este cel mai des întâlnită la misiunile de minare pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta este periculoasă, deoarece focosul este foarte sensibil la atingere sau la forța exterioară. Raza de împrăștiere este de peste 50 de metri și efectul omorâtor este la 15 metri.”

„Dacă depistează în timpul odihnei sau a lucrărilor agricole ori construcții, să anunțe 112 sau cel mai apropiat primar ori polițist de sector”, a declarat genistul militar, sergent clasa a III-a Evghenii Axentii.

Pentru copii, militarii au improvizat și un teren unde a fost ascunsă o mină. Picii erau echipați corespunzător, după care li se explica pe pași ce trebuie să facă.

„Prin ce metodă? Prin explozie, pentru că în caz contrar cineva poate să o calce și să … facă „Bum”. 

Rând s-a făcut și la expoziția cu blindate.

„- Mi-a plăcut. E tare fain aici, mai vreau. Trăiască armata națională. – Ce drăguț, dar ai gustat și din bucate? – Da, mi-a plăcut pepenele murat.” 

„- Excelent. Mă impresionează mașinile în primul rând. Aceste două blindate. În general, da e bine și interesant. – Cunoașteți un pic domeniul? – Da, tata a fost implicat în acest domeniu. 20 de ani de experiență și cam știu una alta.”

„Noi dacă am făcut armata, îi spun nepoțelului că asta e tehnică limitară și cândva o să crești și tu mare și o să faci armata și o să știi ce este. Copilul e curios, vrea să cunoască și să vadă.”

Ajunși la capătul expoziției, oamenii erau ademeniți de un miros apetisant. Era hrișca cu carne pregătită de bucătarii militari. Fiecare a putut primi gratuit câte o porție.

„- Hrișcă cu carne de porc și vită de Ziua Armatei Naționale. – Asta cumva e mâncarea unui militar? – Întocmai, nu în fiecare zi sigur. – Ție îți place? – Destul de bună.” 

Mulți dintre bunei și-au adus aminte de perioada când au făcut armată.

„- Acum mâncarea este foarte gustoasă, înainte nu era așa. Te ridicai de la masă încă flămând. – Dar ce vă dădea, hrișcă și castraveți murați? – Nu, castraveți nu erau. Salată din sfeclă ori varză, dar nu era gustoasă. ” 

„Puneam masa. Era lungă și eram câte zece pe o parte. În margină era o cratiță mare și un polonic. Unul trecea și împărțea mâncare la toți.” 

Astfel, Armata Națională a ales să sărbătorească cei 33 de ani de la fondare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

„Dialog între generații”, o nouă ediție a spectacolelor muzicale pentru persoanele de vârsta a treia

„Dialog între generații”, o nouă ediție a spectacolelor muzicale pentru persoanele de vârsta a treia Astăzi, orele 15:00-19:00, persoanele de vârsta a treia sunt invitate...

Bilanţul atacului rusesc asupra oraşului ucrainean Poltava a ajuns la 58 de morţi

  Bilanţul atacului rusesc asupra oraşului ucrainean Poltava a ajuns la 58 de morţi Trei persoane, care au fost rănite în atacul rusesc asupra oraşului Poltava...

Pe 17 noiembrie, vor avea loc alegeri locale în satul Popeștii de Jos, raionul Drochia

Pe 17 noiembrie, vor avea loc alegeri locale în satul Popeștii de Jos, raionul Drochia Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 17 noiembrie 2024, organizarea...

Ce face ‘drona dragon’, noua armă cu termit concepută de Ucraina?

Ce face 'drona dragon', noua armă cu termit concepută de Ucraina? Armata lui Volodimir Zelenski a confirmat săptămâna aceasta că a folosit „drone dragon” împotriva...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.