X

Poliţia belgiană a arestat şapte inşi care puneau la cale un atentat terorist

Poliţia belgiană a arestat şapte inşi care puneau la cale un atentat terorist

Parchetul federal belgian a anunţat joi că au fost reţinute şapte persoane în urma unui val de percheziţii pe teritoriul ţării, care a vizat activităţile unui ‘grup terorist’ şi posibila pregătire a unui ‘atentat’, transmite AFP, potrivit stiripesurse.ro.

‘Toţi cei reţinuţi sunt suspectaţi de participare la activităţile unui grup terorist, de finanţare a terorismului şi de pregătirea unui atentat terorist’, a indicat parchetul federal într-un comunicat.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în regiunea Kaluga

Un purtător de cuvânt al instituţiei, contactat de AFP, a exclus în acest stadiu orice legătură Jocurile Olimpice de la Paris, a căror ceremonie de deschidere va avea loc vineri, în condiţii de securitate ridicată.

Poliţia belgiană a arestat şapte inşi care puneau la cale un atentat terorist

‘În acest stadiu nu există nicio precizare privind locurile sau ţinta vizate, dar ceea ce a fost găsit lasă să se întrevadă că era în pregătire un atentat’, a declarat Arnaud d’Oultremont.

Poliţia belgiană a întreprins joi dimineaţă 14 percheziţii – mai ales în regiunile Liege, Anvers, la Gand şi în comuna bruxelleză Saint-Josse -, la cererea unui judecător antiterorist din Anvers.

Raiduri ale poliţiei au mai avut loc la Courtrai (vest) şi la Menin, comună de frontieră cu aglomerarea Lille (Franţa).

Poliţia belgiană a arestat şapte inşi care puneau la cale un atentat terorist

În total, şapte persoane au fost aduse pentru a fi audiate, judecătorul urmând să decidă dacă vor fi încarcerate, a mai comunicat parchetul federal.

Belgia a fost lovită de mai multe ori de terorism, mai ales de atacuri jihadiste în ultimul deceniu.

La 22 martie 2016, 32 de persoane au fost ucise în două atacuri sinucigaşe – la aeroportul şi la metroul din Bruxelles -, comise de celula jihadistă aflată şi la originea atentatelor de la 13 noiembrie 2015 din Franţa, soldate cu 130 de morţi.

Mai recent, în octombrie 2023, un tunisian radicalizat a omorât în plină stradă doi suporteri suedezi veniţi la Bruxelles pentru meciul naţionalei lor de fotbal.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic. Tunisianul a fost împuşcat mortal de poliţie a doua zi după acest dublu asasinat, calificat drept ‘terorist’.

Tags: Anversatentat teroristBelgiabruxelles
Știrile zilei