X

Poliţia bulgară revine cu precizări despre reţinerea românului în ancheta crimei de la Ruse

UPDATE 2: Poliţia bulgară a anunţat marţi că a reţinut, pentru 24 de ore, un cetăţean român de origine ucraineană şi că în prezent verifică alibi-ul său în cadrul anchetei privind asasinarea jurnalistei de investigaţii Viktoria Marinova, transmit Reuters şi AFP, conform agerpres.

”Avem în arest o persoană al cărei alibi îl verificăm, dar pentru moment nu avem un suspect concret. Continuăm să lucrăm în această privinţă”, a declarat şeful poliţiei regionale din oraşul Ruse, Teodor Atanasov.

Atanasov a precizat că este vorba despre un ‘cetăţean român’. Conform altor surse, suspectul ar avea şi o altă cetăţenie, moldovenească sau ucraineană.

Ministrul de interne bulgar a menţionat că un reprezentant al Parchetului de la Sofia era aşteptat marţi la Ruse pentru o conferinţă de presă despre acest caz.

Viktoria Marinova (30 de ani), care era reprezentant administrativ şi prezentatoare la postul local TVN Ruse, a murit după ce a fost lovită, strangulată şi violată. Corpul său lipsit de viaţă a fost descoperit sâmbătă într-un parc din oraşul Ruse, aproape de malul Dunării.

Anchetatorii încearcă să afle mobilul asasinatului fără a exclude o posibilă legătură cu activitatea profesională a victimei.

La ultima ediţie a emisiunii sale din 30 septembrie, Marinova a difuzat o convorbire cu doi reputaţi jurnalişti de investigaţii: Dimitar Stoianov din Bulgaria şi Attila Biro din România, care întreprind o anchetă în legătură cu bănuielile de fraudă în cazuri de gestionare a fondurilor europene, în care ar fi implicaţi oameni de afaceri şi aleşi. Dimitar Stoianov şi Attila Biro au fost reţinuţi pentru scurt timp de către poliţie în cursul acestei anchete, cazul lor provocând o reacţie de condamnare din partea organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF).

Viktoria Marinova a devenit al treilea jurnalist de investigaţii din Uniunea Europeană ucis în ultimele 12 luni, după asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017 şi a ziaristului slovac Jan Kuciak în februarie acest an.

Daphne Caruana Galizia (53 de ani) a fost asasinată la 16 octombrie 2017 cu o încărcătură explozivă plasată sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Asasinarea ei a tras un semnal de alarmă asupra faptului că vendetele politice şi criminalitatea organizată devin fenomene tot mai periculoase şi mai greu de controlat în Europa.

Jurnalistul de investigaţie slovac Jan Kuciak, care anchetase cazuri de corupţie şi legăturile dintre oameni de afaceri italieni bănuiţi de relaţii cu mafia calabreză, ‘Ndrangheta, şi oameni politici slovaci, inclusiv din anturajul premierului slovac de la acea dată, Robert Fico, a fost împuşcat mortal, împreună cu iubita sa, în luna februarie.

UPDATE 1: Poliţia bulgară a precizat marţi că persoana reţinută în cazul uciderii jurnalistei bulgare Viktoria Marinova nu are calitatea de suspect, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Jurnalista bulgară de investigaţii Viktoria Marinova, directoare şi prezentatoare a televiziunii regionale TVN, a fost asasinată ‘într-un mod deosebit de violent’ sâmbătă, în oraşul Ruse.

Poliţia bulgară a anunţat marţi că a reţinut pentru 24 de ore un cetăţean român în acest caz. Ancheta în acest caz continuă.

UPDATE: O persoană cu cetăţenie română, dar cu paşaport moldovenesc, a fost reţinută în cazul uciderii jurnalistei Viktoria Marinova, anunţă postul naţional de radio bulgar, care precizează că informaţia nu a fost confirmată încă.

Postul de rdio a anunţat că o persoană a fost reţinută în legătură cu uciderea jurnalistei, transmite şi news.ro.

O altă informaţie, neconfirmată încă, este aceea că persoana reţinută este cetăţean român şi că avea paşaport moldovenesc.

Ministerul de Interne de la Sofia a refuzat să confirme informaţia oână în acest moment.

Viktoria Marinova, prezentatoare TV şi director administrativ la postul regional TVN, a fost violată şi ucisă, cadavrul său fiind găsit aproape de malul Dunării, la Ruse, a anunţat duminică poliţia bulgară.

Marinova, care avea 30 de ani, ar fi fost violată, bătută şi strangulată. Cadavrul său a fost găsit de un trecător, sâmbătă după-amiază, şi seara a fost identificat de familia femeii.

Procuratura bulgară a deschis o anchetă cu privire la o presupusă folosire abuzivă a unor fonduri europene în urma asasinării brutale a jurnalistei de televiziune care denunţa o posibilă corupţie în Guvern, scrie The Associated Press.

Ministerul bulgar de Interne a anunţat această anchetă luni seara.

Jurnalista de televiziune Viktoria Marinova, al cărei cadavru a fost găsit sâmbătă, cu semne de strangulare, a moderat luna trecută o emisiune în care site-ul de investigaţii Bivol.bg a dezvăluit o fraudă de fonduri europene.

Ministerul a anunţat că procuratura anchetează GP Group, o firmă de construcţii care ar fi folosit în abuziv bani de la Uniunea Europeană (UE) şi că a blocat active ale firmei în valoare de 14 milioane de euro.

Poliţia anchetează cu privire la violarea şi asasinarea lui Marinova, în vârstă de 30 de ani, al cărei corp a fost aruncat în apropiere de Dunăre.

Ea a fost directoarea TVN, un post de televiziune de la Ruse, şi prezentatoarea a două emisiuni de investigaţie jurnalistică.

Un cetățean român cun paşaport moldovenesc este principalul suspect al poliției bulgare în cazul uciderii ziaristei Viktoria Marinova, care a fost găsită moartă într-un parc din orașul Ruse, anunță ziarul bulgar Dnevnik, potrivit mediafax.

Un suspect a fost reţinut în cazul asasinării jurnalistei bulgare Viktoria Marinova sâmbătă, la Ruse, a declarat marţi pentru agenţia Reuters o sursă apropiată anchetei, transmite şi agerpres.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic s-a produs în Indonezia. Bilanţul dezastrului de luna trecută a depăşit 2000 de morţi

‘Putem spune că există un suspect reţinut’, a declarat sursa, refuzând să dea alte detalii.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne de la Sofia a refuzat să confirme sau să infirme informaţia, menţionând doar că ministerul ar putea emite un comunicat în cursul zilei de marţi.

Pe de altă parte, în presa bulgară a apărut informaţia, neconfirmată din surse oficiale, că suspectul ar fi un cetăţean român care deţine şi paşaport emis de Republica Moldova.

Citeşte şi: 10.000 de oameni au fost evacuaţi după explozia unui depozit militar

Tags: Bulgariajurnalista ucisaromanViktoria Marinova
Categorii: DiasporaȘtirile zilei