Poliţia cehă întăreşte securitatea unor edili din Praga în urma unei pretinse ameninţări ruse

Publicat:

Poliţia cehă a întărit securitatea pentru doi edili ai Pragăi, între care primarul general al capitalei Zdenek Hrib, în urma unei presupuse ameninţări din partea spionajului rusesc din cauza poziţiilor critice faţă de Moscova ale acestora, a relatat luni presa locală, citată de EFE, scrie agerpres.

Potrivit săptămânalului politic ceh Respekt, un presupus agent rus ar fi intrat în această ţară din Europa Centrală în urmă cu trei săptămâni, cu un paşaport diplomatic, cu presupusul obiectiv de a-l otrăvi pe Zdenek Hrib şi pe primarul unui sector praghez Ondrej Kolar.


Citește și : Tedros Adhanom Ghebreyesus: ‘Lumea ar fi trebuit să asculte’ recomandările OMS

Primarul Pragăi, Zdenek Hrib, din partea Partidului Piraţilor (antisistem), promulgase la 27 februarie în “solidaritate cu opoziţia rusă”, cu ocazia împlinirii a cinci ani de la asasinarea politicianului de opoziţie rus Boris Nemţov, un act pentru a acorda numele acestuia pieţei situate chiar în faţa sediului Ambasadei Rusiei din Praga, aşa cum procedaseră şi alte ţări.

Ondrej Kolar, primarul sectorului 3 al capitalei cehe, a dat undă verde demontării unui monument istoric al mareşalului sovietic Ivan Konev, considerat drept unul dintre eliberatorii Pragăi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar care de asemenea a jucat un rol activ în invazia sovietică în timpul “Primăverii de la Praga” din 1968.

Într-un articol intitulat “Omul cu ricină”, Respekt asigură în ediţia sa de luni că serviciile secrete ruse au trimis la Praga un expert în utilizarea acestei substanţe toxice – ricina- pentru a-i otrăvi pe cei doi edili cehi.

“Forţele de securitate au aflat despre sosirea sa şi că acesta reprezintă un risc imediat pentru cei doi politicieni cehi care, în cursul ultimei luni, au adoptat măsuri ce au suscitat mânia Moscovei”, scrie publicaţia citată.

Presupusul agent, care ar aparţine serviciilor secrete ruse, “a călătorit cu o valiză ce conţinea ricină, o otravă mortală”, explică săptămânalul ceh.

Citește și : Erdogan: Turcia va trimite un ajutor medical Statelor Unite

Cei doi oameni politici cehi se află sub protecţia poliţiei de mai multe săptămâni, dar motivele acestei protecţii sporite nu au fost dezvăluite oficial.

Kremlinul a reacţionat luni prin intermediul purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă Interfax, care a declarat că acuzaţiile publicaţiei Respekt sunt “un fake news”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.