X

Poliţia elenă a recurs la gaze lacrimogene în timpul unui protest al refugiaţilor pe insula Lesbos

Poliţia elenă a anunţat că a folosit miercuri gaze lacrimogene pentru a linişti un protest violent al migranţilor într-o tabără supraaglomerată de pe insula Lesbos, relatează dpa, potrivit agerpres.

În jur de 50 de tineri migranţi au declanşat protestul, cerând să fie transferaţi din tabăra de refugiaţi Moria în Grecia continentală.

Unii au început să arunce cu pietre în poliţişti şi personalul centrului, declanşând riposta forţelor de ordine. Nu există informaţii despre eventuali răniţi.

Citește și : Iranul dă un răgaz Uniunii Europene pentru salvarea acordului nuclear

Tabăra Moira a fost construită pentru 3.000 de persoane, dar în prezent găzduieşte în jur de 9.000 de refugiaţi.

O situaţie similară se întâlneşte şi în taberele de refugiaţi de pe alte insule din Marea Egee: Chios, Samos, Leros şi Kos.

Unele tabere servesc pentru procesarea cererilor de azil ale migranţilor care sosesc din Turcia.

Citește și : Ciocnire evitată în ultima clipă între un satelit ESA şi un altul aparţinând SpaceX

În baza acordului încheiat în 2016 între Uniunea Europeană şi Ankara, cei ale căror solicitări sunt respinse urmează să fie returnaţi în Turcia, dar procesarea cererilor nu ţine pasul cu ritmul noilor sosiri, ceea ce a dus la o supraaglomerare dramatică.

La începutul acestei săptămâni, autorităţile elene au transferat un grup numeros de solicitanţi de azil, majoritatea din grupuri vulnerabile, de pe insula Lesbos în partea continentală a Greciei pentru a-i proteja şi a reduce presiunea asupra taberei Moira.

Tags: ChiosgreciaLerosLesbosmigrantiMoriarefugiatiSamos
Categorii: Diaspora