Poliţia federală braziliană lansează o operaţiune de amploare împotriva tăierilor ilegale în pădurea amazoniană

Publicat:

Poliţia federală braziliană a lansat joi o operaţiune de amploare împotriva tăierilor ilegale de lemn în pădurea amazoniană, fiind emise 29 de mandate de arestare pentru destructurarea unei reţele de corupţie în care erau implicaţi angajaţi ai statului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Autorităţile au efectuat percheziţii în opt state şi în districtul federal Brasilia şi au îngheţat 50 de milioane de reali (11,3 milioane de euro) din conturile unor întreprinderi acuzate că au luat parte la reţeaua de corupţie.


Citește și : Patrick Shanahan, disculpat de orice încălcare a regulilor de etică ale Pentagonului

Cu prilejul uneia dintre aceste percheziţii, un fost director al Ibama, agenţia publică de protecţie a mediului, a fost arestat în flagrant delict de posesie ilegală de armă de foc, a explicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei federale. El nu era vizat iniţial de un mandat de arestare.

Poliţia federală a explicat într-un comunicat că această operaţiune viza combaterea “extracţiei, exploatării şi comerţului ilegal de lemn”, însă şi o reţea de corupţie implicând “funcţionari din organismele de protecţie a mediului (…) şi proprietari de companii din sectorul lemnului”.

În cadrul anchetei care a declanşat operaţiunea de joi, o cantitate de peste 8.000 de metri cubi de lemn a fost confiscată în 400 de containere în decembrie 2017 într-un port fluvial din Manaus, principalul oraş din Amazonia.

Această cantitate ilegală includea “140 de containere destinate exportului către ţări din Europa, Asia şi America de Nord”, a precizat poliţia federală în comunicatul său.

Poliţiştii au folosit în premieră “o nouă tehnologie dotată cu imagini din satelit care permite identificarea de noi zone de despădurire”.

Această operaţiune, numită “Arquimedes” (Arhimede) are loc într-un moment în care mai multe mii de indigeni s-au adunat la Brasilia pentru a-şi apăra dreptul la pământ.

Pământurile rezervate triburilor autohtone fac cu regularitate obiectul intruziunilor traficanţilor de lemn.

Numeroase ONG-uri şi lideri indigeni denunţă faptul că despăduririle s-au reluat într-un ritm chiar mai susţinut după venirea la putere a preşedintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro.

Citește și : Carlos Ghosn a fost eliberat pe cauțiune

După preluarea atribuţiilor sale, şeful statului a retras Funai, organismul public însărcinat cu probleme indigene, atribuţiile în materie de demarcare a terenurilor şi de acordare de licenţe guvernamentale, care vor fi exercitate de Ministerul Agriculturii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică

Parisul a fost îngrădit cu 44.000 de garduri. Circulația e deja un calvar, iar de joi se complică Zeci de mii de bariere au fost...

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina

Delegaţia AUR, împotriva rezoluţiei PE privind sprijinul european pentru Ucraina Delegaţia AUR din Parlamentul European s-a poziţionat împotriva rezoluţiei privind sprijinul UE pentru Ucraina, adoptată...

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump

Biden cere interzicerea puştii de asalt semiautomate de tip AR-15, folosită în tentativa de asasinare a lui Trump Preşedintele american Joe Biden cere interzicerea tipului...

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat

Bătălia mai puțin cunoscută din Ucraina, în care Rusia a pierdut sute de vehicule și 13.000 de soldați pentru a cuceri un mic sat În...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.