X

Poliţia împiedică o adunare a mamelor şi soţiilor în sprijinul deţinuţilor grevişti ai foamei în sud-estul Turciei

Poliţia turcă a împiedicat joi, la Diyarbakir, în sud-estul majoritar kurd al Turciei, mame şi soţii ale unor deţinuţi aflaţi în greva foamei să se adune pentru a-şi susţine apropiaţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Forţele de intervenţie şi-au folosit scuturile pentru a le împinge pe zecile de femei care încercau să se adune într-un parc din Diyarbakir.

Citește și : O femeie a murit în urma manifestațiilor antiguvernamentale din capitala Venezuelei

‘Suntem mândre de rezistenţa în închisoare!, ‘Presiunile nu ne vor intimida!’, au scandat manifestantele, înainte de a se dispersa.

‘Mamele nu au niciun drept? Mamele sunt aici pentru ca fiii lor să nu moară. Suntem aici pentru ca nepoţii şi fraţii noştri să nu moară’, a declarat una din participante.

Potrivit AFP, o femeie a leşinat în timpul intervenţiei în forţă a poliţiei, iar şase bărbaţi veniţi să susţină protestul au fost arestaţi.

Manifestantele doreau să-şi exprime sprijinul faţă de miile de deţinuţi aflaţi în greva foamei pentru a cere relaxarea condiţiilor în care este încarcerat Abdullah Ocalan, liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ocalan execută din 1999 o pedeapsă cu detenţia pe viaţă pe insula-închisoare Imrali, în apropiere de Istanbul.

Conform partidului pro-kurd HDP, circa 3.000 de deţinuţi se află în prezent în greva foamei, majoritatea alăturându-se protestului în ultimele săptămâni, din solidaritate cu deputata pro-kurdă Leyla Güven, care refuză să se alimenteze din noiembrie 2018.

Citește și : Washingtonul lansează un apel la prudenţă şi coordonare în materie de reţele 5G

Greva deţinuţilor este parţială: ei nu ingerează alimente solide, dar beau soluţii saline, dulci sau vitaminizate.

Potrivit HDP, opt persoane s-au sinucis în detenţie de la începutul mişcării.

Tags: Abdullah ÖcalanDiyarbakirImraliinchisoareparcPKKpolitia
Categorii: Diaspora