Poliţia iraniană a confiscat 100.000 de vize false pentru Irak

Publicat:

Poliţia iraniană a confiscat 100.000 de vize false destinate iranienilor care vor să meargă în Irak pentru un pelerinaj important, au relatat luni mai multe ziare de la Teheran, citate de AFP. 

”Forţele de ordine au destructurat o bandă infracţională de şase persoane şi au confiscat 100.000 de vize false odată cu apropierea sărbătorii Arbain”, a declarat şeful poliţiei din Teheran, generalul Hosein Rahimi, citat de media iraniene.


În calendarul musulman, Arbain marchează sfârşitul doliului de 40 de zile ţinut de către şiiţi pentru comemorarea morţii imamului Hussein, nepotul lui Mahomed, ucis în anul 680 în bătălia de la Karbala, oraş situat în prezent în Irak, la circa o sută de km sud-vest de Bagdad.

De ani de zile, pelerinajul de Arbain la Karbala (interzis pentru iranieni când Saddam Hussein era la conducerea Irakului) suscită un entuziasm debordant în Iran.

În 2016, între 17 milioane şi 20 de milioane de şiiţi, dintre care două sau trei milioane de iranieni, au făcut pelerinajul. Evenimentul a fost îndoliat de un atentat sinucigaş cu un camion capcană, revendicat de gruparea Stat Islamic (SI) şi soldat cu cel puţin 70 de morţi într-o benzinărie unde erau maşini care îi duceau acasă pe pelerini la întoarcerea din Karbala.

Autorităţile iraniene înfiinţează structuri de ajutor pentru pelerini cu ocazia sărbătorii Arbain (care cade în acest an pe 9 noiembrie), îndeosebi prin intermediul primăriilor marilor oraşe şi a diferite fundaţii caritabile.

Hussein este una dintre figurile sfinte cele mai venerate de către şiiţi, majoritari în Iran şi Irak.

Bătălia de la Karbala, în care a pierit Hussein, este la originea primei schisme a Islamului, între şiiţi (minoritari) şi sunniţi (majoritari).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.