Poliţia israeliană a spionat cu PEGASUS mai multe personalităţi publice

Publicat:

Poliţia israeliană a spionat pe scară largă, prin intermediul softului Pegasus, telefoanele unor personalităţi publice, jurnalişti şi membri ai anturajului fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, conform noilor dezvăluiri publicate luni de cotidianul economic Calcalist, informează AFP, potrivit agerpres.

După ce primele dezvăluiri ale publicaţiei au determinat justiţia să deschidă o anchetă la 20 ianuarie, poliţia a recunoscut săptămâna trecută că a utilizat ‘fără mandat’ tehnologii de spionaj cibernetic, fără a indica totuşi softul Pegasus dezvoltat de firma israeliană NSO.


Citeşte şi: STARE de URGENŢĂ în Ottawa – Black News

Luni, Calcalist scrie că utilizarea softului Pegasus devenise curentă pentru culegerea de informaţii şi că programul a fost folosit, fără mandat judiciar, împotriva lui Avner Netanyahu, unul din fiii fostului premier, ca şi împotriva unor consilieri media ai acestuia din urmă, a unor jurnalişti marcanţi şi a unor primari.

‘De la directori de cabinet din ministere, până la jurnalişti şi oameni de afaceri: infecţia în masă cu Pegasus a atins pe toată lumea, de la militanţi pentru drepturile persoanelor cu handicap şi etiopieni, până la şefi de mari companii, primari şi apropiaţi ai prim-ministrului’, scrie cotidianul menţionat.

‘Având în vedere cele publicate recent’, comandantul poliţiei israeliene, Yaakov Shabtai, a comunicat că i-a solicitat ministrului securităţii publice, Omer Bar-Lev, declanşarea unei anchete externe şi independente pentru ‘restabilirea încrederii opiniei publice’ şi ‘reglementarea utilizării tehnologiei de către poliţie’.

Săptămâna trecută, alte canale media israeliene au relatat că poliţia este suspectată că a spionat telefonul unui martor-cheie în procesul lui Benjamin Netanyahu.

Citeşte şi: Spotify spune de ce contează Joe Rogan și podcast-ul său – Black News

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO, proprietarul softului Pegasus, nici nu a dezminţit, nici nu a confirmat vânzarea acestuia către poliţie, subliniind însă că nu este ‘în niciun caz implicat în funcţionarea sistemului odată vândut unor clienţi guvernamentali’.

Anchete publicate în 2021 de un consorţiu de 17 media internaţionale au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a permis spionarea telefoanelor unor jurnalişti, oameni politici – inclusiv şefi de stat -, activişti şi şefi de companii în diferite ţări. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei Un trib care nu a avut contacte...

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.