X

Poliţia italiană anunţă posibila descoperire a unei capodopere furate a pictorului Gustav Klimt

Poliţia italiană a anunţat miercuri posibila descoperire a unui tablou pictat de artistul austriac Kustav Klimt, furat în 1997 şi ascuns într-un zid al unei galerii de artă, informează Reuters, scrie agerpres.

Câţiva muncitori italieni au găsit pictura – un portret al unei tinere femei, finalizat în 1917 – atunci când curăţau iedera de pe zidul exterior al galeriei Ricci Oddi din Piacenza, un oraş din nordul ţării, şi au descoperit o uşă ce acoperea o mică grotă.

Citește și : Procesul în procedura demiterii lui Trump ar putea începe în ianuarie

În interiorul acesteia se afla o pungă de gunoi din plastic ce conţinea opera de artă.

“Este incredibil”, a declarat Jonathan Papamarengh, directorul departamentului de Cultură din cadrul Primăriei din Piacenza, pentru Capital Radio.

Poliţia a confiscat tabloul, ce va fi examinat de un grup de experţi în vederea stabilirii autenticităţii sale.

Pictura originală a dispărut în februarie 1997. La acea vreme, Poliţia italiană credea că hoţii au folosit un fel de undiţă pentru a agăţa capodopera şi a o smulge de pe peretele pe care era amplasată, apoi au ridicat-o printr-un luminator deschis până pe acoperişul galeriei de artă, unde i-au îndepărtat rama.

Un fals bine realizat al picturii, împachetat şi trimis prin poştă unui politician căzut în dizgraţie, a fost confiscat de autorităţi o lună mai târziu, contribuind la adâncirea misterului ce înconjoară acel jaf.

Jonathan Papamarengh a spus că îi este greu să creadă că tabloul original a rămas ascuns în zidul galeriei după dispariţia sa, dezvăluind că întreaga clădire a fost minuţios cercetată după furtul din 1997.

“Starea în care se află pictura este excelentă. Mi se pare ciudat să cred că ea a rămas ascunsă într-un zid, aproape de sol şi de vegetaţie, timp de 22 de ani”, a adăugat oficialul italian.

Jonathan Papamarengh mai spune că acel tablou pictat de Gustav Klimt se află pe locul al doilea în topul celor mai valoroase opere de artă furate din Italia, în urma unei picturi de Caravaggio, ce a fost furată dintr-o biserică din Sicilia în 1969.

Citește și : Kyriakos Mitsotakis: Locul Serbiei este în Uniunea Europeană

Tabloul lui Klimt este considerat deosebit de important, întrucât cu puţin timp înainte de dispariţia sa un student la arte frumoase a anunţat că a descoperit că opera fusese pictată peste o altă lucrare considerată pierdută – portretul unei tinere femei, care nu mai fusese văzut în public din 1912 -, fapt care îl face singurul “Klimt dublu” cunoscut în universul artei.

Tags: italiaJonathan PapamarenghKustav Klimttablou
Categorii: Diaspora