X

Poliția italiană TAIE tentaculele mafiei de la nord la sud. Peste 100 de persoane au fost arestate

Poliţia italiană a anunţat joi dezmembrarea unei reţele mafiote care se întindea din Sicilia (sud) până în Lombardia (nord), în urma operaţiunii fiind arestate în jur de 110 de persoane şi confiscate 35 milioane de euro de la membri ai Stidda, o rivală istorică a Cosa Nostra, transmite AFP, potrivit agerpres.

Celula clanului Di Giacomo, care avea cartierul general la Brescia, în apropiere de Milano, avea la dispoziţie 500 de oameni înarmaţi, supranumiţi ‘lei’, care ‘ar fi putut declanşa un nou război între mafii’, a informat poliţia într-un comunicat.

Citește și: Rusia trimite un întreg detașament de aviație militară în Crimeea

Potrivit anchetei parchetului din Brescia şi diviziei anti-mafia locale, celula La Stidda, care se îmbogăţise anterior din traficul cu stupefiante, ‘infiltrase diverse sectoare economice, comercializând credite de impozite fictive, tranzacţionând zeci de milioane de euro’, a precizat poliţia.

În nord, mafioţii ‘în costum şi cravată’ s-au arătat ‘capabili de o metamorfoză, evoluând de la delictele tradiţionale (traficuri diverse, furt etc.) spre noi activităţi’, cum ar fi extorcarea, mai arată poliţia.

Mafioţii înfiinţaseră, cu ajutorul unor complici implantaţi pe plan local, firme cu adrese la căsuţe poştale, pentru a găsi clienţi, repartizate în principal între Piemont, Lombardia şi Toscana, trei regiuni prospere, precum şi în Lazio (în jurul Romei), în Calabria şi în Sicilia.

Citește și: Caz ȘOCANT în Noua Zeelandă! Un student a fost găsit MORT în campus la două luni de la deces

Ancheta, bazată mai ales pe ascultări telefonice, filaje şi o supraveghere strânsă a mafioţilor, a permis filmarea acestora uneori în flagrant delict de intimidare, ameninţări şi tentative de extorcare împotriva unor comercianţi şi întreprinzători ‘recalcitranţi’, indică poliţia, care îi salută pe cei care ‘au curajul să denunţe’ aceste fapte.

La Stidda este un clan al mafiei siciliene înfiinţat în oraşul Gela, în sudul Sicilei, şi considerat rival al Cosa Nostra.

Tags: bresciaCalabriaCosa NostraDi GiacomoGelaitaliaLa StiddaLazioLombardiamafiaMilanopiemontromaSiciliaToscana
Categorii: Externe