X

Poliţia malteză a arestat 10 persoane în ancheta ce priveşte asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Zece suspecţi, toţi cetăţeni maltezi, au fost arestaţi în cadrul anchetei privind asasinarea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, a anunţat luni premierul maltez Joseph Muscat, la aproape două luni după ce victima a fost ucisă în explozia unei bombe plasate sub maşina sa, potrivit AFP şi Reuters, transmite agerpres.

“Am fost informat de o operaţiune de securitate desfăşurată în această dimineaţă” în cadrul anchetei privind moartea lui Daphne Caruana Galizia (53 de ani), jurnalistă şi autoare a unui blog, a explicat prim-ministrul într-un comunicat.

Citeşte şi: ÎNCEPE? Americanii trimit în Coreea sute de avioane militare. Nume de cod: ‘Vigilant Ace’ – VIDEO

“În cursul acestei operaţiuni, opt persoane au fost arestate, fiind suspectate de implicare în asasinat”, a adăugat el. “Cele opt persoane au toate cetăţenie malteză, printre ele numărându-se şi indivizi cunoscuţi de poliţie”, a mai spus Muscat.

Puţin mai târziu în cursul dimineţii, Muscat a adăugat pe Twitter că alte două persoane au fost arestate şi că sunt în derulare percheziţii.

Suspecţii au fost plasaţi în arest, iar poliţia are la dispoziţie 48 de ore pentru a decide dacă îi va deferi justiţiei sau îi va pune în libertate, a precizat Muscat.

El a mai spus că anchetatorii maltezi au beneficiat de ajutorul poliţiei federale americane (FBI), Europol şi poliţiei finlandeze.

“Aş vrea să insist asupra unui angajament al statului şi asupra angajamentului meu personal pentru a face ca eventualii comanditari şi autorii acestei crime să fie judecaţi”, a insistat el.

“Aşa cum am spus imediat ce am fost informat despre acest act barbar, nu neglijăm nicio pistă, până când cazul va fi rezolvat. Sunt angajat (în rezolvarea cazului – n.r.) mai mult ca niciodată”, a dat asigurări premierul, al cărui guvern a promis un milion de euro recompensă pentru ca ancheta să poată avansa.

Citeşte şi: Piloţii unui avion de pasageri au văzut racheta lansată de nord-coreeni

Jurnalista Daphne Caruana Galizia a fost asasinată la data de 16 octombrie, după ce acuzase constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de corupţie în popularul său blog Running Commentary, fiind dată în judecată de câteva ori.

Crima a provocat o undă de şoc în Europa şi a atras atenţia asupra faptului că vendeta politică şi criminalitatea organizată devin fenomene tot mai periculoase în Europa.

După moartea jurnalistei, copiii săi au cerut demisia lui Muscat, acuzându-l că a creat o cultură a impunităţii care a transformat Malta într-o ‘insulă a mafiei’.

Tags: asasinatDaphne Caruana GaliziaJoseph MuscatMaltaRunning Commentarysuspecti
Categorii: Diaspora