X

Poliţia nord-irlandeză a arestat trei suspecţi după un atac asupra unui inspector de poliţie

Poliţia nord-irlandeză a anunţat joi arestarea a trei bărbaţi în legătură cu tentativa de asasinare a unui ofiţer al său, în seara precedentă, în oraşul Omagh din centrul provinciei britanice. Poliţia bănuieşte că în spatele atacului s-a aflat gruparea militantă naţionalistă Noua IRA, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.  

Inspectorul şef John Caldwell, aflat de 26 de ani în slujba forţelor de ordine, este internat în “stare critică, dar stabilă” după ce a fost împuşcat de mai multe ori de doi bărbaţi, la finalul unui antrenament de fotbal pentru copii. Incidentul a avut loc cu o lună şi jumătate înainte de împlinirea a 25 de ani de la acordul de pace care a pus capăt conflictului nord-irlandez.

Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Poliţiştii continuă să fie vizaţi, sporadic, de grupări militante opuse controlului britanic asupra regiunii.

Un responsabil al poliţiei, Mark McEwan, a menţionat că ancheta asupra atacului este încă la început şi se concentrează asupra “republicanilor disidenţi violenţi şi asupra Noii IRA”.

Cei trei bărbaţi, în vârstă de 38, 45 şi 47 de ani, au fost arestaţi în baza legii antiteroriste.

Autorii atacului de miercuri seara au continuat să tragă după ce Caldwell era deja la pământ şi cel puţin două maşini au fost atinse de gloanţe, într-o parcare aglomerată unde se refugiaseră părinţi cu copii, au menţionat poliţiştii. Maşina suspecţilor a fost găsită incendiată în afara oraşului.

Noua IRA – o grupare mult mai mică decât Armata Republicană Irlandeză, dezarmată după acordurile de pace din Vinerea Mare – a mai vizat poliţia de-a lungul ultimilor ani şi este responsabilă de asasinarea jurnalistei Lyra McKee, în 2019.

“Din păcate, (atacul de miercuri) le reaminteşte colegilor noştri că, la 25 de ani de la semnarea Acordului din Vinerea Mare, a fi poliţist rămâne o ocupaţie foarte periculoasă”, a remarcat preşedintele Federaţiei de poliţie pentru Irlanda de Nord, Liam Kelly.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

Trei decenii de înfruntări sângeroase în Irlanda de Nord între naţionalişti republicani, majoritar catolici, şi unionişti majoritar protestanţi, precum şi armata britanică s-au încheiat în 1998 cu Acordurile de pace din Vinerea mare, după un bilanţ tragic de peste 3500 de morţi.

Nivelul de alertă teroristă a fost redus în Irlanda de Nord pe 22 martie anul trecut, pentru prima dată în 12 ani, fiind diminuat de la “sever” la “substanţial”.

Tags: John CaldwellMark McEwanNoua IRAOmagh
Categorii: Diaspora