X

Poliţia regiunii pariziene nu este ‘nici violentă, nici rasistă’, asigură prefectul poliţiei

Poliţia regiunii pariziene nu este “nici violentă, nici rasistă”, a dat asigurări marţi prefectul poliţiei capitalei franceze, Didier Lallement, în condiţiile în care sunt anunţate manifestaţii pentru denunţarea “violenţelor poliţieneşti”, într-un context internaţional marcat de revoltele din SUA, informează AFP, scrie agerpres.

“Cunosc suferinţa voastră în faţa acuzaţiilor de violenţă şi de rasism, repetate la infinit pe reţelele sociale şi de unele grupuri de activişti”, a scris Didier Lallement într-un email adresat poliţiştilor, potrivit unei informaţii a site-ului Mediapart, confirmată de prefectură şi poliţie.

Citește și : Richard Grenell și-a dat DEMISIA din funcţia de ambasador al SUA în Germania

“Pentru cetăţenii francezi care suntem, o acuzaţie nu este suficientă pentru a fi considerată adevăr. Poliţia aglomerării pariziene nu este nici violentă, nici rasistă: ea acţionează în cadrul dreptului de libertate al tuturor”, a subliniat el în acest email adresat celor 27.500 de funcţionari ai poliţiei aglomerării pariziene.

“Nu există rasă în poliţie, nici rasişti sau opresori rasişti. Există funcţionari care se angajează pentru libertate, egalitate şi fraternitate, şi aceasta în fiecare zi!”, a adăugat Lallement.

“Dacă unii dintre noi eşuează în exigenţa privind imparţialitatea şi excelenţa, ei vor fi sancţionaţi cum au fost dintotdeauna”, potrivit lui.

Marţi dimineaţa, prefectura poliţiei din Paris a denunţat într-un tweet “acuzarea sistematică inadmisibilă a poliţiştilor ce intervin în contexte dificile cu o mulţime ostilă”.

Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care duminică, la Bondy, o suburbie populară a capitalei franceze, a avut loc o manifestaţie la care cei prezenţi au cerut “justiţie” pentru un adolescent de 14 ani grav rănit la ochi după ce a fost arestat de poliţie.

Citește și : Trump ar putea ordona retragerea rapidă a trupelor americane din Afganistan

De asemenea, un apel de a manifesta la Paris marţi, de la orele locale 19:00 (17:00 GMT), lansat de comitetul “Adevăr şi justiţie pentru Adama (Traore)”, un tânăr de culoare de 24 de ani decedat în 2016 după ce a fost arestat de jandarmi, a fost interzis de prefectura poliţiei.

La 19 iulie 2016, Adama Traore a decedat într-o cazarmă dintr-o suburbie pariziană, la aproape două ore după arestarea lui în urma unei curse de urmărire cu jandarmii. Săptămâna trecută, o nouă expertiză judiciară a exclus responsabilitatea jandarmilor.

Tags: Didier LallementMediapartparisrasiştiTraore
Categorii: Diaspora